Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U NAJNOVIJEM IZVJEŠTAJU ZA CRNU GORU

MMF upozorava: "Evropa sad 2" je rizik po državu

09.05.2024 05:57h

Foto: EPA/ EFE Jim lo Salzo

Međunarodni monetarni fond u izvještaju kritikovao plan o smanjenju doprinosa i povećavanju minimalne zarade. Ova institucija navodi da bi smanjenje ili ukidanje doprinosa za PIO stvorilo rupu u budžetu zbog koje bi PDV morao biti povećan na 30 odsto

Nova vlada je obećala kroz sprovođenje programa “Evropa Sad 2” povećanje minimalne zarade na 700 eura i smanjenje ili ukidanje doprinosa za penzije što predstavlja visok rizik za javne finansije, stav je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Ove politike bi dovele do značajnog pogoršanja fiskalnog položaja. Povećanje plata bi dovelo i do veće inflacije”, upozorio je MMF u najnovijem Izvještaju o Crnoj Gori za 2024. godinu.

MMF je ukazao da ako bi se realizovao program “Evropa Sad 2” javni dug države bi premašio 100 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u 2029, a finansiranje ovakvih politika bi značio da bi se morale sprovesti i druge mjere što bi bilo veoma izazovno, a jedna od mjera bi bila i povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Opšta stopa PDV-a sada iznosi 21 odsto i Ministarstvo finansija kroz izmjene zakona planirane za kraj ove godine zvanično je saopštilo da ova stopa ostaje ista.

“Na primjer, povećanje stope PDV-a za šest odsto donijelo bi dodatni prihod od samo četiri procenta BDP-a, a potrebno bi bilo prilagođavanje PDV-a od devet odsto da se primarni balans dovede na nulu. Tako značajno povećanje stope PDV-a bilo bi regresivno i visoko inflatorno”, stav je MMF-a.

MMF podsjeća da ova izborna obećanja nijesu sadržana u ovogodišnjem budžetu, ali pod pretpostavkom da se počnu sprovoditi u 2025.  javni dug bi premašio 100 odsto BDP-a u 2029. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT