Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

GRAĐANI NEZADOVOLJNI

Nikčević: Akcija “Limitirane cijene” bacanje prašine u oči; Mulešković: Borba protiv inflacije ne vodi se kratkoročnim mjerama

03.05.2024 06:43h

Akcija “Limitirane cijene”, koja je na snazi od kraja marta i kojom je Vlada Crne Gore ograničila marže za više od 500 artikala, trebalo bi da bude završena 31.maja.  Ministrar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj nedavno je izjavio da je akcija uspješna, te da će biti rezimirana kako bi pronašli rješenje da se produži i tokom ljeta.

Građani Podgorice, prema anketi Gradskog portala, ne dijele mišljenje Vlade, i najnovijom akcijom limitiranih cijena proizvoda nijesu, ili su samo djelimično zadovoljni, dok iz CEZAP-a poručuju da je akcija neprimijetna. Ekonomski analitičar Mirza Mulešković, u izjavi za Gradski portal, ističe da su ovakve akcije samo dodatak u borbi protiv inflacije, te da Vlada mora da radi mnogo više na stimulisanju realne ekonomije.

Ova akcija jedna je od najneuspješnijih do sada, ocjenjuje predsjednica Crnogorskog društva za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević.

Ističe da se ovom akcijom inflatorni pritisak na građane uopšte nije smanjio, sudeći, kako kaže, po broju svakodnevnih pritužbi potrošača.

“Cijene su takve da se ova akcija uopšte ne registruje. Ni na koji način, kao da ne postoji, uglavnom tako komentarišu svi građani koji dođu sa pritužbama.

Crvenih kartona najznačenih za sniženje proizvoda skoro da nigdje nema, a ako ih ima – beznačajni su. Uglavnom se odnose na robu za kojom ne postoji velika potražnja, a sniženja su minimalna”, objašnjava Nikčević.

Nikčević smatra da je prethodna akcija “Stop inflaciji” imala veći uticaj na samu inflaciju.

“Ranije se sniženje odnosilo na ukupnu cijenu, sad samo na maržu i to je apsolutna nula. Ne mogu navesti nijedan bitan artikal koji je snižen. 500 proizvoda je sniženo, gdje su?! Ili se ta akcija ne primjenjuje kako treba ili nije dobro isplanirano, uglavnom, moglo je da prođe bez ovolike galame. To je samo bacanje prašine u oči”, poručuje Nikčević.

Za razliku od Nikčević, Mulešković smatra da ova akcija daje rezultate, ali da su oni, kako ocjenjuje, kratkročni.

“Borba protiv inflacije se, po mom mišljenju, ne vodi kratkoročnim mjerama kao što su akcija Stop inflaciji 1 i 2, ili akcija limitiranih cijena, jer one mogu da daju kratkoročne efekte isključivo na određene artikle. Upravo iz njih vidimo da marže, koje su se pomnjale kao glavni problem inflacije, nisu toliko visoke, i da cijene odeređenih proizvoda nisu toliko pale koliko su građani očekivali”, navodi Mulešković.

Dodaje da ovakve akcije mogu biti isključivo dodatak u borbi protibv inflacije, te da Vlada mora da radi mnogo više na stimulisanju realne ekonomije.

“Vlada mora da radi na otvaranju novih radnih mjesta, stimulisanju crnogorskog proizvoda, crnogorske poljoprivrede i proizvodnje, jer moramo biti svjesni da dominantan uticaj na inflaciju imaju cijene iz uvoza, zato što mi 90 odsto proizvoda uvozimo.

Da imamo proizvod koji je zastupljen i konkurentan na tržištu, mogli bi da kroz razne subvencije da utičemo na cijenu. Vlada bi morala da razmišlja o kreiranju paketa podrške privredi u borbi protiv inflacije, jer je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja za dvije godine nije imala pakete podrške u tom dijelu”, zaključuje Mulešković.

Građani su, sudeći po reakcijama, ipak očekivali više.

“Nema tu nikakve razlike. Cijene su manje za dva-tri centa, nije trebalo ni toliko da spuštaju”, smatra jedna Zabjelčanka.

Njena prijateljica je sličnog mišljenja.

“Svakodnevno ovdje kupujem i nijedan artikal koji je bitan za prosječnu porodicu nije drastično snižen. To su uglavnom proizvodi koji slabije prolaze. Manje su cijene, tačno, ali najviše 5-6 centi, to ne znači ništa”.

Ipak, bilo je i onih koji smatraju da je svaka ušteda, pa i minimalna, važna.

“Koliko god da spušte cijene, značajno je, samo da se stane na kraj ovoj inflaciji. Nije to samo kod nas, to je svuda u Evropi, ali se čini da ova Vlada mnogo polaže na ekonomiju i životni standard i treba im dati priliku “, kazao nam je stariji Podgoričanin, kojieg smo zatekli u trgovini sa unukom.

Podsjećamo, iz Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku saopšteno je da su sve trgovine, koje imaju maloprodajne objekte ukupne kvadrature veće od 600 metara kvadratnih, ispunile obavezu iz Odluke o ograničenju marži, te da je to rezultiralo sniženjima na korist građana.

Kako su istakli, u jednom od trgovačkih lanaca, razlika u cijenama prije i nakon početka akcije na pojedine artikle doseže čak 48 odsto, a kada se sagleda potrošačka korpa koja obuhvata sve artikle, prosječno umanjenje cijena iznosi oko 20 odsto.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT