Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTILA DIREKTORICA UPRAVE ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

Tokom praznika više od 350 kontrola, 100 prekršajnih naloga vrijednih oko 70 hiljada eura

09.05.2024 06:31h

Foto: Screenshot TVCG

Više od 350 kontrola, 100 prekršajnih naloga vrijednih oko 70 hiljada eura- to su učinci četiri inspekcije tokom minulih prvomajskih i vaskršnjih praznika, koje je za Radio Crne Gore saopštila direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević. Napominje i da je za četiri mjeseca bilo više nadzora nego lani i da je skoro dva miliona izdato naloga za naplatu kazne zbog nepravilnosti uočenih na terenu. Smatra da je model prema kojem sada funkcionišu inspekcije bolji od predloženog Zakonom o inspekcijskom nadzoru koji predviđa ukidanje te institucije. To, poručuje, Vujošević, pokazuje i iskustvo država regiona koje rade po sličnim ili istim pravilima.

Tržišni, inspektori rada, turistički, te zdravstveno sanitarni minulih sedam dana imali su 367 inspekcijskih nadzora i izdali 109 prekršajnih naloga vrijednih oko 70 hiljada eura, precizira Vujošević.

“Podnijeli su 21 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Dakle, brojke govore da je UIP bila prisutna na terenu i da je zaista veliki broj nadzora obavila i na taj način pokazala da spremno ulazi u predstojeću turističku sezonu”, kazala je Vujošević.

Kada se podvuče crta od početka godine do kraja aprila bilo je deset odsto više nadzora nego 2023. utvrđeno je 13 odsto više nepravilnosti, odnosno podnijeto 16 procenata krivičnih prijava više nego lani, istakla je Vujošević.

“Sama naplata prekršajnih naloga je veća od milion i 800 hiljada eura. Najčešće nepravilnosti su nepoštovanje neradne nedjelje, zatim neistaknute cijene, neposjedovanje deklaracije o porijeklu robe. Kada je u pitanju Turistička inspekcija to je rad bez potrebnog odobrenja, a u sferi rada to je rad bez ugovora, neposjedovanje dozvole za privremeni rad i boravak stranaca, nepoštovanje godišnjih odmora i slično”, navela je direktorka UIP-a.

I za predstojeći praznik 21.i 22.maj Dan nezavisnosti inspektori će biti raspoređeni širom države, najavila je Vujošević. Takođe, kaže, utvrđen je i plan rada za predstojeću turističku sezonu, a inspektori su u kontroli već mjesec zbog ranog početka predsezone i velikog broja gostiju koji su na Primorju. I sa profesionalnim radom nastavljaju, poručuje Vujošević, i u narednom periodu i pored toga što je Vlada predložila izmjene Zakona o inspekcijskom nadzoru, koje predviđaju da UIP bude rasformirana, a pojedine službe da pređu pod okrilje ministarstava.

“Na donosiocima odluke je da sprovedu reformu, a mi nismo upoznati sa pojedinostima, niti smo dobili zvaničan akt kako bi se upoznali sa dinamikom postupka i daljim aktivnostima. Smatramo da je Uprava trebala da učestvuje u toj reformi, jer bi dali kvalitetne predloge, presjek stanja na terenu. Vlada bi bila upoznata sa svim postupcima u Upravi, bilo da se radi o predmetima pred sudovima za prekršaje, osnovnim sudovima, tužilaštvima. Ali, nećemo se osvrtati na cijeli postupak, radićemo profesionalno, vidjeti šta će reći o predloženom skupštinska radna tijela. Evo vidjećemo, ako dođe do toga, kako će izgledati na terenu”, naglasila je sagovornica Radija Crne Gore.

Nije dobro, smatra Vujošević, da ministri budu i šefovi inspekcija. To pokazuju i analize sprovedene u minulom periodu, obilazak država regiona, pa se trenutni model, napominje koristi u Hrvatskoj, Albaniji, BiH.

“Definitivno smo zaključili da je postojeći model cjelovitiji, korisniji za građane, ali i više liči na evropske modele, a koje bi i mi trebalo da primjenjujemo s obzirom na to da težimo članstvu u EU”, poručila je direktorka UIP-a.

Ona nije mogla precizirati hoće li reforma Uprave proizvesti i višak zaposlenih, ipak je to, kako je zaključila, u nadležnosti predlagača zakona, odnosno Vlade.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT