Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PORUČUJU DA JE NA DJELU BRUTALNO KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

DPS: Katniću ugrožen život, neophodno angažovanje internističke i kardiološke potpore u kontinuitetu

30.04.2024 20:51h

Foto: DPS

Prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, država mora osigurati pritvorenim osoba uslove koji su spojivi s poštovanjem njihovog ljudskog dostojanstva, a njihovo zdravlje mora biti primjereno osigurano, između ostalog, i obezbjeđivanjem potrebne medicinske pomoći- saopšteno iz Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS).

Ističu da je pravo na zdravstvenu zaštitu obavezno bez obzira na pravni status osobe. Država, podsjećaju, ima obavezu da je osigura pritvorenim osobama jednako kao i onim u zajednici u cjelini.

Ocjenjuju da je na djelu brutalno kršenje ljudskih prava u slučaju Milivoja Katnića kojem je potrebna kontinuirana medicinska pomoć.

"Kao ozbiljan kardiološki bolesnik, sa nedavnom preležanom tromboembolijom pluća, vec četrnaest dana štrajkuje glađu. Njegov život je ugrožen i neophodno je angažovanje internističke i kardiološke potpore u kontinuitetu", naveli su u saopštenju.

Uskraćivanje ove medicinske pomoći bivšem glavnom specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću, kako su istakli, predstavlja kršenje ljudskih prava najsurovije vrste, koje kao posljedicu nosi gubitak ljudskog života.

"Njegove neosporne profesionalne kvalitete ostavićemo da kometariše stručna javnost a naša je profesionalna obaveza da ukažemo na odgovornost onih koji odlučuju da on i dalje bude bez kontinuirane kardiološke potpore. Pozivamo sve donesioce odluka da hitno reaguju da ne bi svjedočili okončanju ljudskog života zbog nepružanja neophodne medicinske pomoći", zaključuju iz DPS-a.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT