Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MILATOVIĆ ČESTITAO DAN OPŠTINE KOTOR

Milatović: Kotor snažno pozicioniran na turističkoj mapi svijeta

21.11.2023 07:20h

Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je srdačne čestitke povodom Dana opštine Kotor predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću, predsjednici Skupštine opštine Maji Mršulji, odbornicama i odbornicima i svim građankama i građanima Kotora.

“Prije 79 godina, junačkim podvigom Prve bokeljske i Druge dalmatinske brigade poražen je nacistički okupator i oslobođen Kotor. Tim činom, započet je oporavak grada i utabana staza snažnog ekonomskog i društvenog razvoja u decenijama koje su uslijedile, baziranog na valorizaciji turističkog potencijala ali i značajnoj privrednoj aktivnosti giganata poput Jugooceanije, Jugopetrola i Industrije kliznih ležajeva. U proteklih petnaestak godina došlo je snažnog pozicioniranja Kotora na turističkoj mapi Evrope i svijeta, velikih investicionih poduhvata ali i doseljavanja značajnog broja stranaca koji su svoju sudbinu privremeno ili trajno vezali za ovaj grad", kazali su Kabineta predsjednika.

Takvi trendovi, kako je kazao, pored snažnih ekonomskih efekata, sa sobom nose i brojne izazove koji zahtijevaju pozornost lokalne i državne vlasti. Ta pozornost, prema riječima Milatovića, podrazumijeva razvoj i implementaciju održivih politika koje se tiču Kotora, kako bi one, istovremeno, bile u funkciji daljeg razvoja grada ali i očuvanja njegovog neponovljivog duha i posebnosti.

"Kotor ne smije postati talac sopstvene privlačnosti i puko stjecište jednodnevnog izletničkog turizma već autentična destinacija koja će na pravi način valorizovati svoje potencijale. Brižljivo prostorno planiranje, nadogradnja postojeće infrastrukture i očuvanje kulturno- istorijskog blaga predstavljaju ključne izazove, kada je u pitanju dalji razvoj Kotora. Donošenjem posebnog zakona o gradu Kotoru i uvažavanjem njegovog nesumnjivog značaja za Crnu Goru stvorio bi se pouzdan temelj za uspješno suočavanje sa navedenim izazovima i kreirao povoljan ambijent za unaprjeđenje života svih stanovnika", kazao je Milatović i dodao:

"Drage Kotoranke i dragi Kotorani,

vi koji imate privilegiju da vas bude zvona sa katedrale svetog Tripuna i crkve svetog Nikole, da vam dani budu obojeni neponovljivim triptihom mora, neba i kamena, nezavisno odakle ga posmatrali – iz Starog grada ili Dobrote, sa Prčnja ili Mula, iz Risna, Perasta, Škaljara ili Stoliva, vaš glas mora biti presudan u kreiranju budućnosti Kotora", istakao je on. 

Poručio je da u predsjedniku Crne Gore imaju pouzdanog saveznika za svaku inicijativu koja doprinosi prosperitetu njihovog "predivnog mjesta u kome se, poput dragulja, čuva najznačajniji dio crnogorske kulturne baštine".

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT