Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

IAKO EVROPSKA EKONOMIJA USPORAVA

Evropska centralna banka ponovo podigla referentnu kamatnu stopu

02.02.2023 22:52h

02.02.2023 22:52h

Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Evropska centralna banka (ECB) je danas ponovo podigla referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto sa ciljem suzbijanja visoke inflacije, iako evropska ekonomija usporava.

Banka sa sjedištem u Frankfurtu, koja je i u decembru povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, najavila je da će nastaviti sa takvim potezima.

Banka će nastaviti da "značajno podiže kamatne stope stabilnim tempom", rekla je danas novinarima njena predsjednica Kristin Lagard.

Referentnu kamatnu stopu Banka će, kako je navela, držati na nivoima koji mogu da osiguraju blagovremen povratak inflacije na dva odsto, što je srednjoročni cilj.

Britanska centralna banka je danas takođe podigla ključnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, dok su američke Federalne rezerve svoju juče povećale za 0,25 odsto.

Povećanja referentne kamatne stope ECB mogu da zaustave ekonomski rast ako budu neumjerena. Budući da su povećanja česta, Lagard je danas priznala da je "ekonomska aktivnost znatno usporila" od sredine prošle godine i da se očekuje da ostane slaba jer se tražnja smanjuje širom svijeta, a ruski rat u Ukrajini stvara neizvjesnost.

Ekonomija evrozone stagnira, sa rastom od svega 0,1 odsto u posljednja tri mjeseca 2022. godine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT