Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OSTAĆE OKO DESET MILIONA NEPOTROŠENOG NOVCA

Kovačević: Budžet opštine Pljevlja će biti realizovan u iznosu od 24 miliona

04.12.2022 06:27h

Foto: DPS

Brojni infrastrukturni radovi na prostoru opštine Pljevlja i ove godine ostali su nedovršeni, ali nedostatak novca u opštinskoj kasi nije razlog za takvo stanje. Naime, kada su u pitanju prihodi lokalne uprave isti se uspješno ubiraju i kako je iz lokalne uprave saopšteno, do kraja godine budžet će biti realizovan u iznosu od 24 miliona eura.

Na taj način u lokalnu kasu će se sliti oko tri miliona eura više novca nego prošle godine. Ipak, stanovnici naselja Ševari i ove, kao i prošle zime, suočavaće se sa problemima nedovršenih radova na rekonstrukciji ulice Oslobođenja. Situacija je slična i u drugim djelovima grada, ali i na selu. Novac u opštinskoj kasi će ostati nepotrošen, a radovi nedovršeni.

"Budžet Opštine Pljevlja za 2021. godine ostvarili smo u iznosu od rekordnih 21 milion eura, a 2022. godinu ćemo završiti sa novim rekordnim iznosom od 24 miliona. Na današnji dan Opština Pljevlja nema kreditnih zaduženja. Nismo se zaduživali kod komercijalnih banaka proteklih osam godina, a izmirili smo sve zatečene kredite u iznosu od preko sedam miliona eura i to bez ijednog eura zaduženja", saoštio je prije dva dana predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević, uz pojašnjenje da lokalna uprava uspješno realizuje sve svoje obaveze.

"Svoje obaveze prema zaposlenima izmirujemo u bruto iznosu. Obaveze prema dobavljačima, izvođačima radova, kao i prema svim budžetskim korisnicima izmirujemo uredno", kazao je Kovačević.

Ostaće oko deset miliona nepotrošenog novca

Praksa koja je započeta 2020. godine da se ne troši novac iz lokalnog budžeta za planirane radove i da se radovi ne završavaju, biće nastavljena i ove godine. Prema nezvaničnim saznanjima "Dana" u narednu budžetsku godinu biće preneseno više od deset miliona eura. Sagovornici, koji nijesu željeli javno da govore o ovoj problematici, tvrde da se novac nije trošio usljed jako loše organizacije rada u lokalnoj upravi, odnosno da opštinski funkcioneri nisu imali volju za radom.

Inače, prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta, iz prošle godine prenijeto je 5,248 miliona eura.

Koristeći zvanične podatke lokalne uprave, prošlogodišnji budžet bio je planiran na iznos od 19,225 miliona eura. Tokom godine u opštinsku kasu slilo se 21 milion eura zbog čega je ovogodišnji budžet bio planiran na iznos od 21,6 miliona eura.

Pošto je državni parlament, na predlog Vlade, donio odluku da prihodi od poreza na lične dohotke u potpunosti idu lokalnim upravama na sjeveru, došlo je do uvećanja prihodne strane budžeta. Pritom i prihodi od koncesija na drvo su značajno uvećani, kao i neka druga manje značajna opštinska potraživanja. Sve to je dovelo da rebalansa budžeta koga su odbornici lokalnog parlamenta usvojili početkom oktobra. Novim planom budžet za 2022. godinu utvrđen je na iznos od 23.852.000 eura. Za tekući budžet opredijeljeno je 13.196.000 eura, a za kapitalni 10.656.000 eura.

Iz lokalne uprave se ne oglašavaju u kojoj mjeri je realizovan kapitalni budžet. Predstavnici lokalne vlasti su se u više navrata javno žalili da je problem u svjetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini. Rast cijena uslovio je da se mnogi izvođači radova, u prvoj polovini godine, nisu htjeli javiti na javne pozive, pa su tenderi za neke radove raspisivani i po tri puta tokom ove godine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT