Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

BESPOVRATNA SREDSTVA

Popa: Crnoj Gori 30 miliona eura u okviru energetske podrške

02.12.2022 12:56h

Foto: Delegacija EU u Crnoj Gori

EU će u januaru 2023. obezbijediti bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona eura Crnoj Gori u okviru paketa energetske podrške, saopštila je šefica Delegacije EU, Oana Kristina Popa tokom sastanka sa ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

“U okviru tog plana, EU će u januaru 2023. obezbijediti bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona eura u korist građana Crne Gore. Osnovni cilj je da se ublaži uticaj visokih tržišnih cijena energije kako bi se zaštitila mala preduzeća i ugrožena domaćinstva.” poručila je Popa.

Popa i Ibrahimović razgovarali su o potrebi da počne sa radom i funkcionalno “dan-unaprijed” tržište električne energije i potrebi uvezivanja sa susjednim tržištima, ubrzavanja prelaska na tržišne šeme podrške za obnovljivu energiju, te usvajanja zakona o bezbjednosti snabdijevanja naftnim derivatima i uspostavljanja organa za skladištenje obaveznih rezervi nafte.

Sve su to prioriteti koji su navedeni u godišnjem izvještaju o pristupanju Crne Gore i koji su ključni za energetsku bezbjednost zemlje u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, kazala je Popa koja je sa Ibrahimovićem razgovarala i o pitanjima saobraćaja, odnosno drumskim i željezničkim vezama.

“Dogovorili smo se da nastavimo kontakte između Evropske komisije i Crne Gore kako bismo osigurali oprezno korišćenje javnih finansijskih sredstava i puno poštovanje ekoloških i drugih standarda EU.” kazala je Popa.

Zabrinuti zbog političke situacije

Popa je, dodaje se u saopštenju, Ibrahimoviću ponovila i da Evropska unija sa zabrinutošću prati domaću političku situaciju i njen uticaj na reforme.

"Svi politički akteri traba da se koncentrišu na stvaranje konsenzusa i da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije. Napredak Crne Gore u pristupanju EU zahtijeva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost pravosudnih i demokratskih institucija", zaključila je Popa.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT