ADVERTISEMENT

SAVJETI

Glavobolju ublažite masiranjem vrata

18.03.2023 07:05h

Foto: Pixabay

Svakog šestog čovjeka na svijetu bar jednom zaboli glava tokom dana, pokazalo je jedno istraživanje prošle godine. Ako ste i vi u ovoj masi ljudi, sigurno će vam biti korisno saznati više o prirodnim načinima da se oslobodite neprijatnog bola.

Brzo rješenje

Najveći broj ljudi će se odlučiti za brzo rješenje, u vidu paracetamola, ibuprofena ili nekog drugog analgetika, ali neke vrste glavobolje mogu se riješiti i drugačije.

Izmasirajte vrat - Opuštanje mišića vrata i leđa naročito pomaže ako patite od tenzione glavobolje. Takođe, vrhovima prstiju ispritiskajte korijen lobanje, a može biti dovoljno i samo par minuta ovakve masaže.

Ojačajte vratne mišiće - Provedite barem minut-dva dnevno u ciljanim vježbama. Možete ih raditi i sjedeći, na primjer, tako što ćete prisloniti dlan na obraz i uvo, pa ga pritiskati glavom tako da osjetite otpor.

Gurajte desetak sekundi pa promijenite stranu.

Pijte vodu

Pijte više vode - Dehidratacija vrlo često može izazvati glavobolju. Trudite se da svakog dana popijete barem osam velikih čaša vode. Ako ste propustili da to činite nekoliko sati i ako onda osjetite glavobolju, pokušajte da prvo popijete čašu-dvije vode prije nego što se odlučite za analgetik. Pijte polako, gutljaj po gutljaj, na minut-dva.

Naspavajte se - Brojne studije ističu zdravstvenu važnost dovoljnog spavanja. Preporuke se razlikuju, pa se za uzrast od 18 do 80 godina savjetuje od 6 do 11 sati sna. Uži prosjek bi bio između 7 i 9 sati, a najvažnije je da se vi osjećate potpuno odmorni.

Često se događa da jutarnja glavobolja ima korijen u stezanju vilica koje se događa tokom sna. Provjerite kod svog stomatologa u kakvom su vam stanju vilice i zatražite, eventualno, štitnik za zube koji će vam pomoći da se riješite ovog problema.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT