Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

BIVŠA ŠEFICA EVROPSKE DIPLOMATIJE TVRDI DA SU SE RADIKALNO PROMIJENILI STAVOVI EU O ZAPADNOM BALKANU

Mogerini: Dijelim frustraciju zbog predugog procesa pristupanja Crne Gore u EU

24.04.2024 17:32h

Foto: Screenshot You tube

Bivša šefica evropske dipomatije Federika Mogerini, koja je u Crnu Goru doputovala u svojstvu rektorke Evropskog koledža, kazala je da dijeli frustraciju zbog predugog trajanja procesa integracije Crne Gore u EU.

Ona je ocijenila da to može da dovede do gubitka nade i kredibiliteta samog procesa, jer mu se, kako kaže, ne vidi kraj.

"Ipak, mnoge stvari koje su se smatrale nemogućim kada je riječ o EU, na kraju su se desile. Važno je da se zadrži entuzijazam i nada i da se nastavi sa pregovorima. Potrebna je snažna politička volja, ali i da cijela zemlja stane iza tih napora. Sve to zahtijeva transformaciju društva i mobilisanje svih energija u državi oko tog cilja", rekla je Mogerini.

Istakla je da se danas suočavamo sa radikalnom promjenom stavova EU kada je riječ o proširenju na Zapadni Balkan.

"Crna Gora je lider i zemlja koja je uskladila vanjsku i bezbjednosnu politiku, što je važno za ostvarivanje napretka. Taj prozor mogućnosti za pristupanje je sada otvoren, što ranije nije bio slučaj", navela je Mogerini tokom posjete Univerzitetu Crne Gore.

Ona dodaje da se njena frustracija u vezi sa našim regionom u kontekstu ulaska u EU odnosila na nedostatak svijesti da se krene naprijed.

"Ali i na to što su neke od država članica sumnjale u mogućnost prijema novih članica. Prosto je bilo drugačije vrijeme, imali smo migrantsku krizu, Bregzit, imali smo Trampa. Na taj način smo izdali legitimna očekivanja zemalja koje su radile svoj posao.

U to vrijeme nam je nedostajalo kolektivno liderstvo i tada nijesmo razumjeli ono što danas razumiju svi u EU, a to je da nije interes Zapadnog Balkana da uđe u EU. već da je to interes EU. Trebalo je da se desi Rat u Ukrajini da bi evropski lideri to shvatili", istakla je Mogerini.

Kaže da uprkos izazovnim vremenima nikada nije smatrala da u regionu ZB postoji stvarna odvojenost od evropske perspektive.

"Nikada nisam sumnjala da su glavni ciljevi zapadnobalkanske šestorke članstvo u EU. Sada po prvi put imamo kolektivno razumijevanje EU da krene sa integracijom regiona i da je to interes EU, a ne humanitarna pomoć sa njene strane", zaključila je Mogerini.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT