Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"RUSIJA LAKO ODGOVORILA NA TRENUTNE SANKCIJE"

Premijer Poljske: Neophodno je uvesti još strože sankcije Rusiji

02.04.2022 14:57h

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je na strože sankcije Evropske unije Rusiji jer donesene mjere protiv Moskve ne smatra ni približno dovoljnima. Moravjecki se susreo s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom u prihvatnom centru blizu Varšave, namijenjenom izbjeglicama koje bježe od rata u Ukrajini.

Konzervativni nacionalistički političar primijetio je da se nivo ruskog rublja vratio na nivo prije napada na Ukrajinu, što je pokazatelj da Moskva izmiče sankcijama.

"To znači da sve ekonomske mjere - mikroekonomske, makroekonomske, finansijske, proračunske i monetarne - nisu funkcionisale na način na koji bi neki političari to željeli", rekao je Moravjecki.

On je rekao da su zvaničnici u nekim zemljama EU čak govorili o tome kako bi se odnosi s Rusijom mogli vratiti na nivo prije rata.  

Moravjecki je rekao da "neće biti povratka u normalnost" sve dok je suverenitet Ukrajine ugrožen i pozvao na uvođenje "pravih sankcija" Rusiji, a Metsola je pozvala da EU osigura više novca za prihvat ukrajinskih izbjeglica. 

Poljska je trenutno dom najviše izbjeglica iz Ukrajine u Evropskoj uniji - više od 2,4 miliona.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT