
11. MAJ 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kolaž
ŠTA KAŽU KUVARI?
Mislili ste da alkohol tokom kuvanja ispari? Možda i nije baš tako…
Autor: dnevno.me
Izvor: N1
28.08.2022 06:49h

Foto: Pixabay
Vino, pivo i žestoka pića koriste se u kulinarstvu za poboljšanje ukusa i mirisa jela. Suprotno onome što većina ljudi vjeruje, prilikom kuvanja ipak ne ispari sav sadržaj alkohola. Naučna studija koju je naručilo ministarstvo poljoprivrede SAD-a pokazala je kako može proći i više od dva i po sata dok sav alkohol ne ispari iz hrane kojoj je dodato vino ili neko drugo alkoholno piće.
Studija je pokazala da količina preostalog alkohola dijelom zavisi od načina, a najviše od dužine kuvanja. Na primjer, prilikom flambiranja, kada je žestoko piće izliveno na hranu i zatim zapaljeno, nakon što se plamen ugasi ostaje otprilike 75 odsto sadržaja alkohola.
Sadržaj alkohola smanjuje se vremenom
Nakon dodavanja u hranu koja se potom peče ili dinsta 15 minuta zadržaće se oko 40 odsto alkohola. Nakon sat vremena ostaće tek oko 25 odsto, ali čak i nakon dva i po sata kuvanja ostaće oko pet odsto alkohola. Naravno, količina alkohola u pojedinačnoj porciji biće prilično niska.
Kuvanje s vinom
Nemojte kuvati s vinom koje smatrate neprikladnim za piće, ali to ne znači da za kuhanje morate kupiti skupu bocu vina. Odaberite svoje omiljeno vino ili eksperimentišite s bocom vina prosječne cijene koju još niste probali.
Bijelo vino odaberite za plodove mora, perad, teletinu i vegetarijanske recepte. Dok je crveno najbolje za tamno meso poput divljači, patke i govedine, a takođe dobro funkcioniše u čiliju, gulašima i umacima na bazi pradajza. Uvijek prvo zasebno redukujte vino, a zatim dodajte vodu, temeljac i druge sastojke. Ovo je daleko najučinkovitiji način smanjivanja konačnog sadržaja alkohola u jelu.
Kuvanje s konjakom
Konjak upotrijebite za obogaćivanje mesnih jela, luksuznih umaka ili za dodavanje složenog ukusa slatkim i slanim jelima koja uključuju ukusom jake sastojke poput sireva, orašastih plodova, jabuka, kruški i smeđeg šećera.
Konjak takođe odlično pristaje uz čokoladne deserte. Iako je konjak žestoko alkoholno piće s visokim udjelom alkohola, kada se koristi u kuvanju, sagorijeva istu količinu alkohola kao vino, pivo i druga žestoka pića.
Kuvanje s pivom
Ako ne volite da pijete određeno pivo, vjerovatno nećete uživati ni u jelu koje je njime zaliveno. Uvijek kuvajte s pivom koje poznajete. I svakako koristite onu vrstu koja se lijepo slaže s jelom koje pripremate.
Kao jednostavno pravilo – svijetla piva poput pilsnera i lagera idu uz delikatnije obroke, dok tamnija piva poput portera i stoutova dobro nadopunjuju teža jela. Kuvanje s IPA-om možda nije najbolja ideja. Sve se svodi na faktor gorčine. IPA je već prilično gorka sama po sebi, a redukovanje će je učiniti još gorčom.
Što duže kuvate nešto s alkoholom, više će tog alkohola ispariti. Ne postoji jednostavan način da se utvrdi je li sav alkohol ispario u procesu kuvanja ili nije. Stoga, ako ste osoba osjetljiva na alkohol ili kuvate za djecu, vjerovatno biste trebali da preskočite kuvanje s njim, prenosi Index.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari