Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ŠTA KAŽU KUVARI?

Mislili ste da alkohol tokom kuvanja ispari? Možda i nije baš tako…

28.08.2022 06:49h

Foto: Pixabay

Vino, pivo i žestoka pića koriste se u kulinarstvu za poboljšanje ukusa i mirisa jela. Suprotno onome što većina ljudi vjeruje, prilikom kuvanja ipak ne ispari sav sadržaj alkohola. Naučna studija koju je naručilo ministarstvo poljoprivrede SAD-a pokazala je kako može proći i više od dva i po sata dok sav alkohol ne ispari iz hrane kojoj je dodato vino ili neko drugo alkoholno piće.

Studija je pokazala da količina preostalog alkohola dijelom zavisi od načina, a najviše od dužine kuvanja. Na primjer, prilikom flambiranja, kada je žestoko piće izliveno na hranu i zatim zapaljeno, nakon što se plamen ugasi ostaje otprilike 75 odsto sadržaja alkohola.

Sadržaj alkohola smanjuje se vremenom

Nakon dodavanja u hranu koja se potom peče ili dinsta 15 minuta zadržaće se oko 40 odsto alkohola. Nakon sat vremena ostaće tek oko 25 odsto, ali čak i nakon dva i po sata kuvanja ostaće oko pet odsto alkohola. Naravno, količina alkohola u pojedinačnoj porciji biće prilično niska.

Kuvanje s vinom

Nemojte kuvati s vinom koje smatrate neprikladnim za piće, ali to ne znači da za kuhanje morate kupiti skupu bocu vina. Odaberite svoje omiljeno vino ili eksperimentišite s bocom vina prosječne cijene koju još niste probali.

Bijelo vino odaberite za plodove mora, perad, teletinu i vegetarijanske recepte. Dok je crveno najbolje za tamno meso poput divljači, patke i govedine, a takođe dobro funkcioniše u čiliju, gulašima i umacima na bazi pradajza. Uvijek prvo zasebno redukujte vino, a zatim dodajte vodu, temeljac i druge sastojke. Ovo je daleko najučinkovitiji način smanjivanja konačnog sadržaja alkohola u jelu.

Kuvanje s konjakom

Konjak upotrijebite za obogaćivanje mesnih jela, luksuznih umaka ili za dodavanje složenog ukusa slatkim i slanim jelima koja uključuju ukusom jake sastojke poput sireva, orašastih plodova, jabuka, kruški i smeđeg šećera.

Konjak takođe odlično pristaje uz čokoladne deserte. Iako je konjak žestoko alkoholno piće s visokim udjelom alkohola, kada se koristi u kuvanju, sagorijeva istu količinu alkohola kao vino, pivo i druga žestoka pića.

Kuvanje s pivom

Ako ne volite da pijete određeno pivo, vjerovatno nećete uživati ​​ni u jelu koje je njime zaliveno. Uvijek kuvajte s pivom koje poznajete. I svakako koristite onu vrstu koja se lijepo slaže s jelom koje pripremate.

Kao jednostavno pravilo – svijetla piva poput pilsnera i lagera idu uz delikatnije obroke, dok tamnija piva poput portera i stoutova dobro nadopunjuju teža jela. Kuvanje s IPA-om možda nije najbolja ideja. Sve se svodi na faktor gorčine. IPA je već prilično gorka sama po sebi, a redukovanje će je učiniti još gorčom.

Što duže kuvate nešto s alkoholom, više će tog alkohola ispariti. Ne postoji jednostavan način da se utvrdi je li sav alkohol ispario u procesu kuvanja ili nije. Stoga, ako ste osoba osjetljiva na alkohol ili kuvate za djecu, vjerovatno biste trebali da preskočite kuvanje s njim, prenosi Index.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT