Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NAJAVIO KRIVIČNU PRIJAVU ZBOG ODAVANJA TAJNIH PODATAKA SA ZATVORENE SJEDNICE ODBORA

Laković: Tužilaštvo treba da formira predmet povodom „curenja“ podataka

12.02.2024 06:17h

Foto: Printscreen Youtube Skupština

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković kazao je za Pobjedu da će predložiti kolegama u tom skupštinskom tijelu da podnesu krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca zbog krivičnog djela odavanja tajnih podataka, a ako se članovi Odbora ne saglase sa tim, on će sam podnijeti krivičnu prijavu.

"Predložiću kolegama u Odboru za bezbjednost i odbranu, na sjednici u utorak, da razmotrimo varijantu da podnesemo krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca zbog krivičnog djela odavanja tajnih podataka. Ako se članovi Odbora ne saglase sa tim, pretpostavljam da ću onda ja u svoje ime podnijeti krivičnu prijavu. Smatram da tužilaštvo treba da otvori predmet i da ispita na koji način su izašli podaci ili djelovi podataka sa zatvorene sjednice", kazao je Laković.

On je to najavio povodom teksta „Poslanici ’pozelenjeli’ zbog Milovićevih ’susreta sa mafijašima’: Šta se dešavalo na zatvorenom dijelu sjednice Odbora“, objavljenom u dnevnom listu Vijesti. Laković nije želio da komentariše da li su objavljeni podaci tačni, jer, kako je rekao, na to ga obavezuje zakon.

"Ne mogu da komentarišem podatke objavljene u tekstu, jer me na to obavezuje zakon, ali ono što je na naslovnici vrlo je tendenciozno i netačno. O samim podacima ne mogu se javno oglašavati, ne bih smio po zakonu ni da ih potvrdim niti da negiram njihovu tačnost", kazao je Laković.

Prema njegovim riječima, Odbor radi u otvorenim i zatvorenim sjednicama, a zatvorene sjednice, kako je rekao, služe da se kontroliše rad organa bezbjednosti.

"Nekad se dešava da se upoznamo sa podacima koji imaju određeni stepen tajnosti. Ako podaci „cure“ sa zatvorenog dijela sjednice, to znači da neko vrši krivično djelo. To bi rad Odbora učinio besmislenim. Naravno da bi to dalo prostora organima koji se bave krivičnim gonjenjem da otvore predmet i ukoliko je u pitanju neko od članova Odbora, da mu se ukine imunitet i pokrene postupak, ili ako je neko ko je učestvovao u sjednici po drugom osnovu, a ne kao član Odbora, takođe i za njega isti postupak", rekao je Laković.

On je, povodom teksta u Vijestima, ranije juče na društvenoj mreži X napisao da je „sve apsolutno netačno“ i da žali što se pojavljuju informacije u „informerovskom maniru“.

"Sve je apsolutno netačno. Kao redovan konzument medijskog sadržaja Vijesti žalim što dozvoljavate da vas neko zloupotrebljava i lažnim informacijama podstiče da objavljujete tekstove u ovako ,,informerski“ tabloidnom maniru", objavio je Laković na društvenoj mreži X.

Reagovao je i predsjednik DPS-a i član Odbora za bezbjednost i odbranu Danijel Živković, navodeći da sjednice Odbora za bezbjednost koje su zatvorene za javnost imaju za cilj saopštavanje tajnih podataka koji javnosti, iz zakonskih razloga, ne smiju biti dostupni. Živković je naveo da tekst „Poslanici ’pozelenjeli’ zbog Milovićevih ’susreta sa mafijašima’“ objavljen u dnevnom listu Vijesti predstavlja opasan presedan i kršenje zakona.

"Tim prije što su iznijete informacije netačne. Pozivam sve na poštovanje zakona i da tema bezbjednosti ne bude prostor u kom će se sticati jeftini politički poeni ili podizati tiraži medijima", napisao je Živković na mreži X.

Ministar pravde Andrej Milović poručio je u objavi na mreži X, komentarišući tekst objavljen u Vijestima, da je riječ o neistinama i informerizaciji novinarstva.

"Od ovakvog pisanja i od ovakvih neistina jedini ko treba da pozeleni je autor ovakvog uratka, koji je već jednom priznao da mu naslov ne odgovara tekstu gdje je takođe targetirao mene. Pozelenjeti jedino i može, jer je očito da onaj ko ovako informerizuje novinarstvo i javnost pocrvenjeti ne može. Eto, toliko imam da kažem u pogledu istinitosti teksta i naslovnice u Vijestima", napisao je Milović, zahvaljujući Lakoviću koji je, kako kaže, „demantovao ovu pisaniju“.

Vijesti su u tekstu „Poslanici ’pozelenjeli’ zbog Milovićevih ’susreta sa mafijašima’: Šta se dešavalo na zatvorenom dijelu sjednice Odbora“ prenijele navodna saznanja sa zatvorenog dijela sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu.

Prema izvorima tog lista, šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković saopštio je na sjednici da „ministar pravde Andrej Milović održava kontakte sa članovima nekoliko organizovanih kriminalnih grupa sa sjevera Crne Gore“. Kako tvrde Vijesti, Milović na sjednici nije negirao kontakte sa navodnim kriminalcima, ali je rekao da nije znao da su članovi organizovanih kriminalnih grupa. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT