Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OAZA MEDITERANA

Posjetite Tivat - Najsunčaniji grad Boke Kotorske

29.07.2023 13:45h

Poželite li ovog ljeta da istražite crnogorski dio Jadrana ili preciznije – Boku Kotorsku, putopis Pun kufer predlaže da se zaputite u njen najsunčaniji grad: Tivat. Mediteranska oaza pruža dovoljno sadržaja, apartmana i hotela, plaža i restorana, a opet, nije razvikana ni divlja pa je idealna za one koji žele malo više mira na svom odmoru.

Tivat se smjestio u zalivu u Boki Kotorskoj, tačnije na poluostrvu Vrmac. Riječ je o malom gradiću koji se prostire na svega 46 kilometara kvadratnih – pa premda je miraniji i pitomiji od poznatijih priobalnih gradova kao što su Bar ili Budva, sigurno će vas oduševiti svojim duhom i opuštenošću, piše hrvatski Pun kufer.

Njegove ulice krase brojne barokne građevine, a one redovno oživljavaju u bojama raznih fešti. Ne zovu ga bez razloga gradom kulture i muzike, a sveopštem šarenilu doprinosi i raznoliko stanovništvo: ovdje su dom našli i Crnogorci, i Srbi, i Hrvati, ali i brojni drugi. Štaviše, legenda kaže kako je upravo ovdje ilirska kraljica Teuta imala svoj ljetnikovac, te da je baš po njoj grad dobio ime.

Naročito je živahno tokom ljeta jer Tivat ima i nekoliko plaža savršenih i za one koji vole kamene obale, ali i one koji preferiraju šljunak i pijesak. Oni koji su ga već posjetili sigurno će se rado prisjetiti gostoljubivosti i ljubaznosti domaćih ljudi, što je uvijek dodatan plus i lijepo sjećanje na grad.

U novijoj istoriji, tj. 1970-ih i 1980-ih, Tivat se istakao svojom kulturnom i umjetničkom scenom. Likovne izložbe i saloni, galerije i muzeji niknuli su u ovom periodu, omogućivši brojnim umjetnicima da konačno pokažu svoja djela. Stoga svakako posjetite lokalni Muzej i galeriju Tivat, smješten u centru Tivta, u srednjovjekovnom kompleksu koji je nekad bio ljetnikovac poznate kotorske porodice Buća.

Tivat se može pohvaliti i teatarskom stranom svoje umjetničke duše – ovdje se održava Festival mediteranskog teatra Purgatorije. Ima li ljepše najave od one da se „u vrelini avgustovskih noći pod mediteranskim zvijezdama ovdje mogu pratiti ribarske svađe, konobe, lažni trgovci, bogatuni, vagabundi i karnevali“…?

Kako sami poručuju, Mediteran možda jeste svijet za sebe, ali je bio i ostao središte svijeta.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT