Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POGLEDAJTE VIDEO

Trnovačko jezero - srce planina u Crnoj Gori

02.03.2023 07:31h

Foto: Dnevno.me

Put iz pravca Plužina je nešto izazovniji i duži, a zbog velikog uspona biće vam potrebno i oko pet do šest sati hoda.

Trnovačko jezero popularna je turistička atrakcija na krajnjem zapadu Crne Gore. Riječ je o gorskom jezeru dugačkom 825 metara i širokom 715 metara koje se izdiže na 1517 metara nadmorske visine u Parku prirode Piva.

Vjeruje se da je riječ o jezeru ledenjačkog porijekla koje se nalazi u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, a koje je okruženo planinama višim od 2000 metara – planinom Volujak na jugu i Maglićem na sjeveru.

Do jezera se može doći šumskim putem od Tjentišta za otprilike 1,5 sati hoda. Put iz pravca Plužina je nešto izazovniji i duži, a zbog velikog uspona biće vam potrebno i oko pet do šest sati hoda, otkrivaju na službenim stranicama Parka parka Piva.

Uprkos tome mnogi ga žele doživjeti uživo i spremni su na sve fizičke napore kako bi ga vidjeli. Glavni razlog za to je njegova magična ljepota, ali i činjenica da jezero ima prirodni oblik srca.

Na plitkim djelovima jezera voda je bistra, pa čak i bezbojna, dok u dubljim dijelovima dobija intenzivnu zelenkastu boju. Tokom zime jezero se često u potpunosti zaledi i tako stvori zapanjujući prizore stvorene za fotografiranje.

Možete ga posjetiti tokom cijele godine, ali nemojte se iznenaditi ako ovdje zateknete snijeg čak i u junu.

Tome svjedoče i nestvarni kadrovi.