Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"OD 14. MARTA REGISTROVANO VIŠE OD 500 MANJIH POTRESA"

Seizmolog Peković: Narednih sedmica očekuju se manja podrhtavanja tla

03.04.2024 15:45h

Foto: seismo.co.me

Sektor za seizmologiju danas je registrovao zemljotres srednje jačine, a seizmolog Srđan Peković za Antenu M navodi da je epicentar zemljotresa bio tri kilometra sjeverozapadno od mjesta Čarađe.

„Jačina ovog zemljotresa u epicentru iznosila je 4,6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od šest stepeni Merkalijeve skale. Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 15 km.

što je bitno da napomenemo je da ovaj zemljotres mogao izazvati samo manje materijalne štete u epicentralnom području. Zemljotres sa intenzitetom 5 najviše se osjetio na području Velinja, Plane, Gackova i Bileće. Sa intenzitetom 4 osjetili su ga građani opština Nikšić, Plužine i Šavnika, dok sa intenzitetom 3 osjetili su građani Podgorice, Danilovgrada, Herceg Novog, Tivta, Kotora, Cetinja, Žabljaka, Pljevalja i Kolašine, dok su Budva, Bar, Ulcinj, Mojkovac, Bijelo Polje, Berene osjetili sa intenzitetom 2“, kazao je Peković.

Peković ističe da nas narednih sedmica očekuje nekoliko novih podrhtavanja manjeg inteziteta.

„Nakon ovakvog zemljotresa kao što je bio ovaj jačine 4,6 jedinice Rihterove skale očekuje se i u narednim dvije do tri nedjelje da će biti još manjih potresa. Da napomenem da je poslije zemljotresa koji je bio 14. marta, registrovano više od 500 manjih potresa“, istakao je Peković.

Podsjećamo, zemljotres jačina 4.6 jedinica Rihterove skale pogodio je Crnu Goru u 12 sati i 40 minuta, a epicentar je bio  25 kilometara sjeveroistočno od Bileće, a po navodima Evropskog mediteranskog seizmološkog centara zemljotres između Crne Gore i BiH osjetio se na širem području, od crnogorskog primorja do Srbije.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT