Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTILA VD DIREKTORICE DOMA ZDRAVLJA PODGORICA

Perović Durković: Reagensi u domovima zdravlja najkasnije za mjesec i po

23.02.2024 08:59h

Foto: TVCG

V.d. direktorice Doma zdravlja Podgorica Dragana Perović Durković kazala je da je u toku postupak nabavke reagenasa koji nedostaju od početka godine. Istakla je da ih očekuju za mjesec do mjesec i po.

U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazala je da će nastojati da smanji količinu administrativnih poslova koji su nametnuti izabranim ljekarima i koji su uzrok gužvi. Nedostatak ljekara je sistemski problem, ali ističe da je jedan broj ljekara na specijalizacijama i da će se optimalan broj postići u dogledno vrijeme.

Kako je istakla Perović Durković, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, reforma primarnog zdravstva bila je dobro zamišljena, ali kasnije se to promijenilo i dalo se puno administrativnih poslova ljekarima.

"Imali smo puno sastanaka sa Ministarstvom zdravlja, Fondom za zdravstvo i drugim nadležnim institucijama i tražimo sistemsko rješenje, a ja ću se zalagati da se izabrani ljekari u tom smislu rasterete", naglasila je Perović Durković.

Gorući problem trenutno u domovima zdravlja je nedostatak biohemijskih reagenasa u laboratorijama. Postupak nabavke je u proceduri, ali, kako kaže, kao i svaka procedura to traje, tako da očekuju reagense za mjesec do mjesec i po.

"Na dnevnom nivou u laboratorijama napravimo oko 700 analiza i to je priličan broj, jer našem Domu zdravlja gravitiraju i pacijenti iz drugih opština i stranci. KCCG ima od 350 do 400, sada oko 500, jer ih mi preusmjeravamo u laboratorije te ustanove", objasnila je Perović Durković.

Što se tiče kadra, sada imaju 87 ljekara, a po sistematizaciji bi trebalo 93. Deset je trenutno na specijalizaciji, a raspisaće se još. Kako objašnjava bude i ljekara koji su na bolovanjima i tu preusmjeravaju na kolege, a angažuju se odmah mladi ljekari kao zamjena kada je u pitanju odlazak na specijalizaciju.

"Pedijatara ima 30, pet penzionera angažovanih po ugovoru o djelu, već imamo pet specijalizacija, uz saglasnost Ministrstva biće raspisane još tri. Kadrovska politika Doma zdravlja do sada nije bila dobro planirana, a uz ovoliko administrativnih poslova nije čudo što imamo gužve", kaže v.d. direktorice.

Odluka da samo jedan, Dom zdravlja u Bloku pet, vikendom bude dežurni ostaje na snazi, jer, kako je istakla, do sada su bila tri, ali sa po jednim ljekarom u smjeni, a sada u smjeni rade po tri ljekara tako da su procijenili da je ovo optimalno rješenje, i nakon analize koja je pokazala da imaju i dosta neopravdanih javljanja vikendom.

"Na ultrazvuk dojke se čeka duže. Svakog mjeseca dobijamo 300 termina. Dinamika zakazivanja je takva, trenutno nemamo slobodnih, ali će ih biti krajem februara na Starom aerodromu. Tu je malo i problem nedostatak radiologa, imamo dva radiologa i dva koji dolaze sa strane. Za onkološke pacijente termina uvijek bude, a preventivni pregledi su potrebni, ali UZ nije preventivna metoda", objašnjava Perović Durković.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT