Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KOMISIJA MINISTARSTVA ZDRAVLJA UTVRDILA BROJNE NEPRAVILNOSTI

Radulović smijenjena uz obrazloženje da je mimo propisa radila i trošila sredstva

23.02.2024 07:26h

Foto: KCCG

Dr Ljiljana Radulović se tokom trogodišnjeg mandata direktorice Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) nije pridržavala propisa, opštih i pojedinačnih pravnih akata, što je bila njena obaveza kao organa rukovođenja, odgovoreno je Pobjedi iz Ministarstva zdravlja, nakon što je Vlada razriješila čelnicu najveće zdravstvene ustanove na prijedlog ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna.

U izvještaju, koji je o radu KCCG sačinila komisija Ministarstva zdravlja, navodi se neracionalno trošenje novca, davanje saglasnosti za dopunski rad bez mišljenja medicinskog odbora i mimo procedura što je uslovilo da se produže liste čekanja pacijenata, sklapanje ugovora o radu mimo zakona...

Vlada je nakon smjene Radulović imenovala kardiohirurga dr Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Kliničkog centra, koji bi, nakon stupanja na dužnost, mogao da formira svoj tim.

Ministar je razrješenje dr Radulović nedavno i najavio, nakon što je u Ministarstvu, kojim on sada rukovodi, formirana komisija koja je provjeravala rad svih javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

Vlada je juče prihvatila prijedlog ministra Šimuna, uz izdvojena mišljenja ministara iz redova Socijalističke narodne partije Vladimira Jokovića i Dragoslava Šćekića, koji je donedavno bio ministar zdravlja.

Smjena dr Radulović, koja je na to mjesto postavljena u decembru 2020. godine za mandata ministarke Jelene Borovinić-Bojović, uslijedila je na osnovu izvještaja komisije. Rad KCCG je kontrolisan 18. januara i na osnovu uvida u dio dostavljene dokumentacije za 2023. godine utvrđeno je niz nepravilnosti, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva zdravlja.

Kršenje brojnih zakona

Iz odgovora Ministarstva zdravlja se može zaključiti da direktorica Radulović nije postupala prema brojnim zakonima, te da su osim toga prekršeni i pravilnici.

"Iz navedenog izvještaja proizilazi da direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović nije postupala u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o radu, Zakonom o objedinjenoj registraciji i sistemu izvještavanja o obračunu i naplati poreza i doprinosa, te Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika, kao i da nije poštovala druge opšte i pojedinačne akte, što je bila njena obaveza kao organa rukovođenja Kliničkog centra Crne Gore", piše u odgovorima Ministarstva na pitanje - koji su zaključci komisije.

U izvještaju se navodi, kažu iz Ministarstva, i da je komisija utvrdila da je, prilikom zaključivanja više ugovora o radu na određeno vrijeme, postupano suprotno odredbama Zakona o radu, s obzirom na to da su navedeni ugovori u vrijeme trajanja već postojećih ugovora o radu, u budućem vremenu, mimo zakonskih procedura i osnova, što ukazuje da su zaključeni protivno odredbama materijalnog prava, jer je jedino zaključivanjem aneksa ugovora bilo moguće produžiti iste.

Dopunski rad za ljekare

Komisija je u izvještaju problematizovala i davanje saglasnosti za dopunski rad zaposlenima u Kliničkom centru Crne Gore.

"Direktorka dr Ljiljana Radulović postupala je suprotno članu 78 stav 1 tačka 4 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer nije pribavila prethodno obavezujuće mišljenje Medicinskog odbora KCCG na obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i saradnika, za svaki pojedinačni zahtjev, a nije poštovala ni odredbe iz Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i zdravstvenih. Imenovana je odlučivala pozitivno o neurednim i nepotpunim zahtjevima zaposlenih u vezi s dopunskim radom, a koji nijesu sadržali sve neophodne podatke (bez tačnog definisanja datuma početka i završetka dopunskog rada - dan, mjesec, godina), tačna satnica početka i završetka rada (vrijeme)", piše u izvještaju.

Komisija je istakla i da je takvo davanje saglasnosti za dopunski rad ljekara „nekontrolisano i bez materijalno pravnog i činjeničnog utemeljenja“ – dovelo do listi čekanja u KCCG.

U dijelu materijalnog i finansijskog poslovanja dr Radulović, komisija je utvrdila neracionalno i neopravdano trošenje budžetskih sredstava.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali i da je, pored navedenog, utvrđeno i nezakonito postupanje u odnosu na podnošenje izvještaja o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima koji se podnosi poreskoj upravi do 15. u mjesecu za prethodni obračunski period.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT