Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"CILJ KAMPANJE DA SE UNIŠTI UGLED JAVNOG SERVISA"

Raonić: Božović raspoređen u drugu redakciju, ne možemo govoriti o progonu crnogorskog jezika

25.01.2023 10:07h

Foto: RTCG/printscreen

U Javnom servisu nikome nije zabranjeno da koristi jotovanu verziju crnogorskog jezika, poručio je generalni direktor RTCG Boris Raonić.

Gosti emisije "Link" na Radiju Crne Gore bili su poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) i profesorka crnogorskog jezika i književnosti Aleksandra Vuković i generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić.

Govorili su o tome da li je jotovana varijanta crnogorskog jezika zabranjena na Javnom servisu.

“U Javnom servisu nije bilo zabrane korišćenja jotovane verzije crnogorskog jezika. Ako je to tačno, onda je to prvorazredni skandal, ali pošto to nije tačno, u šta ja uvjeravam i javnost, onda je u pitanju nešto drugo. Onda ovo nije pitanje diskriminacije, mobinga ili kršenja zakona i Ustava, već je u pitanju jedna orkestrirana kampanja. Razgovarao sam i sa uredništvom i sa kolegom Žarkom Božovićem i pitao da li mogu da pomenem njegovo ime i rekao je da mogu”, saopštio je Raonić.

Raonić je rekao da je Božović raspoređen u drugu redakciju.

"Ne možemo govoriti o progonu crnogorskog jezika. Mi imamo veliki broj kolega koje na televiziji koriste jotovanu verziju", izjavio je Raonić.

Razgovarao je kaže i sa ostalim novinarima RTCG koji koriste jotovanu verziju.

“Na moje prosto pitanje da li je iko ikada sa vama razgovarao na ovu temu, svi su rekli - ne. Postoji samo jedan novinar koji tvrdi da mu je neko nešto zabranio i tvrdi da mu je zabranio jedan kolega, koji je, slobodno mogu reći, omiljen u ovoj kući, koji je profesionalac i koji je sada na tapetu javnosti”, kazao je Raonić i dodao da je cilj kampanje da se uništi ugled Javnog servisa.

On je saopštio da je na snazi neodrživa kampanja protiv RTCG.

“Govori se o zabrani od strane menadžmenta u kojem većina, uključujući i mene, govori upravo tim jezikom. Toliko je apsurdna situacija i mi možemo da demantujemo i da počnemo da ovo predstavljamo kao teatar apsurda”, saopštio je Raonić.

Kaže i da je sva afera pokrenuta tako da niko nije pitao Javni servis za stav i izjavu, bez navođenja izvora informacija i argumenata.

“Ono što mene brine jeste što ozbiljne institucije, akademske institucije, političke partije, reaguju na ovo, na stvari koje nijesu tačne”, saopštio je direktor RTCG.

Raonić je kazao i da je Crna Gora građanska država i da ne priznaje da u državi postoje većine i manjine, a najvažnije da građani na ovom primjeru mogu da saznaju gdje mogu da dobiju tačne informacije.

“Da li njima izvor informacija mogu biti razni portali, koji su na ovu temu objavili desetine informacija, prihvatajući kao činjenicu nešto što nije tačno”, kaže Raonić.

RTCG je kuća od 800 ljudi i da neko nešto želi da zabrani ne bi to, kako ističe, zabranio samo jednoj osobi.

“Mi moramo da se pitamo gdje se informišemo... Ovo je odličan primjer kako jedna lažna informacija može da napravi ozbiljan problem”, saopštio je Raonić.

Diskriminacija u RTCG ne postoji, a kako kaže Raonić, mi kao društvo moramo da se zapitamo gdje i kako se informišemo.

Vuković: Ako se desilo ono što tvrdi novinar, onda je to skandalozno

Aleksandra Vuković je saopštila da ona koristi jotovanu varijantu crnogorskog jezika, ali da to ne mijenja njen stav prema nejotovanoj varijanti, jer su obje ravnopravne.

“Ako se desilo ono što tvrdi novinar Radija Crne Gore onda je to skandalozno”, navela je Vuković.

Kaže da je su zabrana i diskriminacija i Ustavom zabranjeni i da to ne smije da se dešava.

Vuković navodi da je u ovom slučaju prva adresa za rješavanje problema menadžment RTCG.

To što neko drugi, kako kaže, nije prijavio diskriminaciju ne znači da ona ne postoji.

“Smatram da je ova stvar tek počela i da je ni vi, ni ja radikalno ne možemo proglasiti ni famom, ni glasinom... Mi moramo da provjerimo, kako novinar ne bi koristio instance kakvi su međunarodni sudovi, da pravdu treba da pronađe u svojoj državi u Javnom servisu”, navela je Vuković.

Takođe je rekla kako se ne možemo praviti ludi.

"Ako se budemo pravili ludi, onda će naša država postati ludnica. A ako nam u ovom trenutku kažu da smo rak rana, onda dajte da javni servis ne daje toj rak rani završni udarac", zaključila je ona.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT