Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"NE TREBA TRAŽITI KRIVCE MEĐU MLADIMA"

Savović: Rezultati PISA-e upućuju na nužnost promjena u obrazovanju

06.12.2023 20:05h

Foto: PES

Višedecenijska degradacija obrazovnog sistema, ideala i vrijednosti u Crnoj Gori su ponovo kvantifikovano prikazani jučerašnjim izvještajem o rezultatima PISA testiranjem, saopštio je potpredsjednik Mladih Evrope Darko Savović.

"Razočaravajući rezultati su jasan pokazatelj situacije u kojoj je partitokratija pronašla svoj put do obrazovanja, te svojim prepoznatljivim načinom djelovanja - neradom i neuspjelim reformama inhibirala razvoj mladih", istakao je Savović.

Mladi Crne Gore koji se prvom pravom prilikom otisnu na školovanje u inostranstvo, dodaje, u drugim obrazovnim sistemima pokazuju sav svoj kvalitet, potencijal, volju za konstantnim napretkom i sjajne rezultate. Ta činjenica, smatra, mora biti jasna smjernica, te poručuje da ne treba tražiti krivce među mladima, već isključivo u sistemu koji je posljednjih decenija promijenio formu ali ne i suštinu.

"Izlaz iz kontinuirane degradacije vidimo u tri ključne tačke: modernizaciji obrazovnog sistema u skladu sa potrebama današnjeg društva i budućih izazova, povratku značaja profesiji prosvjetnog radnika kao ključne karike u prosperitetu pojedinca i društva i kreiranju progresivnog sistema koji bi znao da nagradi dobar rad nastavnika i učenika. U tom kontekstu, Mladi Evrope vjeruju da će novo rukovodstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u strateškom okviru razvoja obrazovanja integrisati temeljne reformske inicijative", naglasio je Savović.

Zaključuje da napredak u obrazovnom sistemu ne smije biti dnevnopolitički kamen spoticanja i žrtva partijskog kadriranja obrazovnih institucija, već poziv na zajednički napor cijelog društva kako bi mlada osoba u Crnoj Gori postala centralni dio opšteg progresa.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT