Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MINISTARSTVO PROSVJETE

U četiri opštine promovisan upis u vrtiće, osnovne i srednje škole djece RE zajednice

28.03.2023 10:20h

Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete i ove godine, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, Zavodom za školstvo, Nacionalnim romskim savjetom i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima pripadnika romske i egipćanske zajednice, od 20. do 27. marta promovisalo je upis u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, prvi razred osnovne škole i srednje škole u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Tivtu.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, ove četiri opštine posjetio je tim sastavljen od predstavnika navedenih institucija i nevladinih organizacija koji su razgovarali sa roditeljima i djecom doraslom za upis u predškolsko vaspitanje i u prvi razred osnovne škole, sa ciljem da im se ukaže na obavezu i značaj osnovnog obrazovanja.

Oni su takođe, kako navode, razgovarali i sa učenicima devetog razreda osnovne škole kako bi ih podstakli na upis u srednje škole. Ideja kampanje je podizanje svijesti roditelja o važnosti njihove podrške djeci na putu obrazovanja.

"Promocija je počela 20. marta u Podgorici u prostrorijama JPU „Đina Vrbica” u Vrelima, za upis u predškolsko vaspitanje i u prvi razred osnovne škole. Istoga dana u OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin” reagovaralo se sa učenicima devetog razreda podgoričkih osnovnih škola koji žele da nastave školovanje i upišu srednju školu. U Nikšiću promocija je održana 22. marta u JU OŠ „Mileva Lajović Lalatović“. Roditeljima su podijeljeni informativni flajeri koji nude sve neophodne informacije o postupku upisa djece u prvi razred, kao i opis svih roditeljskih aktivnosti koje prethode upisu djece. Flajeri su štampani na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku", kazali su iz MP.

Kako navode, roditelji su upoznati s mjerama i aktivnostima koje Ministarstvo prosvjete zajedno s partnerima preduzima za povećanje stope upisa romske djece u školu, kao i s mjerama podrške u obrazovanju. 

Navode da je promocija upisa u vrtić i osnovnu školu održana i u Beranama 24. marta, u JPU „Radmila Nedić”, a nešto kasnije u JU OŠ „Radomir Mitrović“ razgovaralo se sa učenicima devetog razreda o upisu u srednju školu.

U Tivtu je, kako dodaju, 27. Marta u OŠ „Drago Milović” održana promocija za upis u predškolsko obrazovanje i u prvi razred osnovne škole, kao i za upis u srednje škole.  

"Promocija upisa jedna je od aktivnosti koje su predviđene Strategijom za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. Tokom kampanje roditeljima su predočeni napori koje država preduzima u cilju inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori. Ta podrška se ogleda ne samo u dodjeljivanju besplatnih udžbenika, već i besplatan prevoz, angažovanje saradnika u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, stipendije za učenike srednjih škola, kao i za studente.Tim koji je razgovarao s roditeljima izrazio je zadovoljstvo brojnošću roditelja koji su prisustvovali promocijama u sve četiri opštine", zaključili su iz tog resora. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT