Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U CILJU UNAPREĐENJA EFIKASNOSTI ELEKTROENERGETSKOG SISTEMA

CANU i energetske kompanije potpisale Memorandum

27.11.2023 12:08h

Foto: PR Centar

Predstavnici Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) potpisali su danas Memorandum o saradnji u cilju unapređenja efikasnosti elektroenergetskog sistema i primjene vještačke inteligencije u elektroenergetici.

Memorandumom je prediviđeno da će CANU i energetske kompanije zajednički raditi na naučnoistraživačkim i razvojnim projektima iz oblasti energetike kroz saradnju sa ENEKO centrom, kao posebnom naučnoistraživačkom jedinicom CANU. Takođe, previđeno je i održavanje zajedničkih naučnih skupova, okruglih stolova i stručnih rasprava iz oblasti elektroenergetike, izdavanje publikacija, kao i saradnja na drugim poslovima od zajedničkog interesa.

Predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević kazao je da je potrebno da se institucije umrežavaju i međusobno sarađuju.

„U toj sinergiji je budućnost razvoja. U okviru CANU postoji ENEKO centar koji smo relativno davno osnovali, ali koji nije radio previše, a koji je formiran kao centar za energetiku, ekologiju i održivi razvoj. Drago mi je da su članovi akademije – potpredsjednik Stanković i akademik Đurović pokrenuli inicijativu za ponovno obnavljanje tog centra i saradnju sa energetskim kompanijama“, naveo je Vukčević.

Smatra to značajanim korakom u umrežavanju institucija u Crnoj Gori.  

„Nadam se da ćemo na osnovu Memoranduma koji smo danas potpisali imati okrugle stolove, naučne skupove, tribine i zajedničke projekte. Vjerujem da to može biti od koristi za vas i za našu instituciju“, kazao je Vukčević.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović ocijenio je značajnom inicijativu CANU za potpisivanjem Memoranduma.

„Osjećam da ste prepoznali značaj energetike. Ne želim da budem subjektivan, ali ovaj sektor je za nas najznačajniji. Zbog toga nas ova saradnja, kada dođe sa ovako značajne adrese, ohrabruje da nastavimo da radimo na projektima koje započeli“, rekao je Đukanović.

Podsjetio je da su prilikom sastanka ministara energetike u Berlinskom procesu konstatovane tri stvari koje nisu dobre za države regiona.

„Prvo da nije dobra zakonska regulativa. Drugo je da su nesređeni javni registri, i pod broj tri je nedostatak stručnog kadra. To je problem sa kojim se suočavamo i očekujemo da nam CANU pomogne, a EPCG će biti potpuno otvorena za saradnju“, rekao je Đukanović.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Asanović rekao je da mu predstavlja veliko zadovoljstvo što će ENEKO centar biti opet aktiviran za zajedničke poslove na razvojnim projektima.

„Saglasan sam da je energetika jedna od najbitnijih privrednih grana u Crnoj Gori. To dokazuju rezultati koji se svake godine postižu u energetici. Smatramo da je ovaj nivo saradnje sa CANU veoma značajan sa više nivoa – sa stručnog, tehničkog, ali i sa promotivnog nivoa, da se konačno projekti koje realizujemo na pravi način predstave javnosti“, naveo je Asanović.

Istakao je da je jedna od misija CGES-a da razvijaju projekte u skladu sa najsavremenijim prinicpima zaštite životne sredine i ekologije, navodeći da je održivi razvoj ono što je osnov svakog razvojnog i infrastrukturnog projekta te kompanije.

Izvršni direktor CEDIS-a, Vladimir Čađenović istakao je da je energetskim kompanijama prijeko potrebna nauka u radu.

„Vidjeli smo na prethodnom sastanku da postoji široki prostor za našu saradnju, da smo potrebni jedini drugima i da ćemo to činiti na dobrobit države i društva. Očekujem da ovaj dokument u najkraćem roku pruži plodove kojih ima, a koje treba zajednički da uberemo“, naveo je Čađenović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT