Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"NIJE NORMALNO DA IMAMO 44.000 NEZAPOSLENIH, A DA NE MOŽETE NAĆI RADNIKA"

Đurović: Radna snaga gorući problem, neophodna reforma Zavoda za zapošljavanje

03.05.2023 07:13h

Foto: Gov.me

Broj turista krajem aprila bio je 50 odsto viši nego 2019. tako da su hotelijeri veoma zadovoljni popunjenošću, a ugostitelji potrošnjom što daje dobar osnov da ova sezona bude rekordna, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

“Moje projekcije su da ove godine možemo da dostignemo 1,3 milijarde, ako nas posluže sve okolnosti i ako se ovakav trend nastavi”, kazao je Đurović u intervjuu za Pobjedu, ističući da istraživanja boking.com govore da su Budva i Crna Gora ove godine druga najtraženija destinacija na svijetu.

On je kazao da je posjeta turista ove godine počela mnogo ranije.

“Ono što smo najavljivali polako i ostvarujemo, a to je Crna Gora 365 dana. Naviknuti smo na sezonu od 60 dana, a moje ubjeđenje je bilo s obzirom na naše kapacitete da možemo 365 dana da razvijemo u svim segmentima. Posjeta za Novu godinu je bila dobra, pa se nastavila i prvih mjeseci ove godine”, rekao je Đurović.

On je naveo da su hotelijeri zadovoljni jer su imali vikende sa skoro 100 odsto popunjenosti vikendima, a tokom sedmice do 70 odsto, što je sjajan rezultat.

“Sada ulazimo u fazu kada turisti borave više, sedmicu ili deset dana i povratne informacije govore da ta popunjenost ide dobro. Iz Budvanske rivijere kažu da su već od aprila puni i da će im faliti kapaciteta pa traže druge smještajne jedinice”, rekao je Đurović.

Prema njegovim riječima, radna snaga je trenutno gorući problem, ne samo kod nas nego se sa tim suočavaju mnoge države kao što su Grčka, Bugarska, Hrvatska i one moraju da se oslanjaju na Nepal, Bangladeš, Filipine i druge destinacije odakle im dolazi radna snaga.

“Mi imamo veliki nedostatak domicilne radne snage i ovo sve pokazuje da Zavod za zapošljavanje moramo hitno da transformišemo jer da imate 44 hiljade nezaposlenih, a da ne možete da nađete radnika to nije normalno”, ocijenio je Đurović.

Upitan da li možemo očekivati ove godine neki dogovor u vezi otvaranja Svetog Stefana, kaže:

"Radimo na tome. Uskoro ćemo imati sastanak sa zakupcem. Što se nas tiče, bili smo raspoloženi i bićemo da nađemo rješenje u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Svako onaj ko misli da može mimo toga, grdno se vara. Ukoliko ljudi ne shvataju šta je zakonom i Ustavom propisano, moraćemo da preduzmemo neke druge mjere", kazao je Đurović.

On je, govoreći o novim projektima koji će biti novina za turiste, kazoa da će žičara biti nešto po čemu će Crna Gora biti prepoznatljiva I daće dodatan razvoj za Kotor, Tivat i Cetinje.

“Zatim u junu očekujemo dolazak brenda Hajat u Kotor, dok se u Ulcinju gradi više hotela sa pet zvjezdica što je i falilo ovom gradu. Uskoro će u Otrantu početi jedan dio sa pet zvjezdica, biće renoviranje postojećeg, zatim hotel Jadran, Galeb i te investicije će preći 200 miliona ulaganja što će dati dodatnu vrijednost. Gradi se hotel u Rafailovićima sa pet zvjezdica i tu će biti poznati svjetski operater”, precizirao je Đurović.

Neradna nedjelja je izazvala veliku polemiku u javnosti. Na Socijalnom savjetu je uspostavljen dogovor da bude radna tokom sezone, međutim određeni politički akteri ne smatraju to dobrim predlogom.

“Nažalost je tako. Prosto, takva je politička klima. Većina poslanika šalje poruku da se ne slaže, ali vidjećemo. Nijesu voljni da podrže ono što su se poslodavci i sindikati dogovorili. Sindikati su sada revoltirani samim tim činom, pa idu u krajnost sa zahtjevima da niko onda ne radi, ako ćemo tako. Pa da vidimo da li to je to dobro za Crnu Goru. Oni su htjeli da se dogovore, iako su pod udarom svih onih koji su protiv, međutim volja većine poslanika je da se to ne usvoji”, kazao je Đurović.

Na pitanje da li će se brzo naći rješenje za manjak trajekata u Boki, Đurović je odgovorio da će u narednim danima riješiti problem.

“To je za Boku najvažniji momenat. Izvinjavam se svim građanima i turistima koji zadnjih dana moraju da čekaju u redovima ili da idu kroz Kotor”, rekao je Đurović.

On je naveo da se stvaraju saobraćajne gužve, ali misli da će država na ovaj način u budućnosti ostvarivati značajan prihod i da će imati dodatna sredstva i da će Morsko dobro imati novca da ulaže u bolji izgled naše obale i šetališta.

“To je investicija koja će se vrlo brzo isplatiti, već za godinu ili dvije”, zaključio je Đurović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT