Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PREDSTAVLJENA NOVA STRATEGIJA ETC ZA NAREDNIH SEDAM GODINA

ETC: Evropu očekuje uspješna turistička godina

26.05.2023 21:28h

26.05.2023 21:28h

Foto: NTO

Direktorica Nacionalne turističke (NTO) organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković i direktorica Crnogorskog kongresnog biroa Aleksandra Maksimović, učestvovale su u radu 105. sjednice Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja, koja je održana 24-25. maja u Talinu, saopšteno je iz NTO.

Kako navode, u uvodnom dijelu, konstatovano je da je ovo godina snažnog oporavka turizma, s obzirom na to da se u svim zemljama članicama ove organizacije, bilježe pozitivni turistički trendovi, te je prema dosadašnjim rezultatima, istraživanjima i najavama ocijenjeno da nas očekuje uspješna turistička sezona na nivou Evrope.

"Ukazano je na neophodnost posvećivanja pažnje jačanju otpornosti i konkurentnosti sektora kroz inovativne i održivije pristupe za dobrobit društva i planete. Predsjednik ETC-a Luis Arauho predstavio je novu strategiju ETC do 2030, koja postavlja viziju i ciljeve organizacije za narednih sedam godina, obezbeđujući strateški pravac za održivi razvoj", naveli su iz NTO.

Oni ističu da je osnovna misija ojačati članove, zainteresovane strane i turističku industriju kako bi oblikovali budućnost turizma na opštu dobrobit svih. Vizija je unaprijeđen status Evrope kao vodeće svjetske održive i inkluzivne turističke destinacije.

Dodaju da je takođe, na sastanku u Talinu, koji ove godine nosi titulu Zelene prijestonice Evrope, zahvaljujući svojoj posvećenosti biodiverzitetu, održivom upravljanju i klimatskim i zelenim inovacijama, predstavljen je Klimatski akcioni plan Evropske komisije za putovanja (ETC) koji ima za cilj da prepolovi emisije CO2 koje proizlaze iz djelovanja ETC-a do 2030. godine, kao i da podrži svoje članice, nacionalne turističke organizacije u angažovanju u klimatskim akcijama.

Govoreći o pokretanju klimatskog akcionog plana ETC-a, predsjednik ETC-a Luis Arauho je rekao: "Rješavanje izazova klimatskih promjena, izgradnja otpornijeg sektora, kao i obnavljanje i revitalizacija resursa destinacije trebalo bi da bude prioritet i odgovornost za sve zainteresovane strane u turizmu. Ovim sveobuhvatnim planom, ETC ne samo da nastoji da postigne karbonsku neutralnost u svojim djelovanjima, već i da osnaži svoje članove da preduzmu hrabre klimatske akcije i inspirišu turističku industriju ka uticajnim inicijativama."

Na sastanku je, navode, izabrano novo rukovodstvo ETC za naredni trogodišnji period. Miguel Sanz iz Nacionalne turističke organizacije Španije izabran je za novog predsjednika ETC, dok će funkcije potpredsjednika obavljati reizabrani Martin Najdeger  iz NTO Švajcarske, Magda Antonioli iz NTO Italije i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

"Čast je voditi ETC u ime Turespaña. Danas se evropski turizam suočava sa velikom prilikom da postane predvodnik u održivosti i inkluzivnosti. Moramo omogućiti da turizam ima jači glas u Evropi i EU i usmjeri svoju moć u pravcu dobrobiti evropskog biznisa i zajednice. Budući da okuplja sve ervopske destinacije, ETC ima centralnu ulogu u osnaživanju brenda Evrope kroz promociju vrijednosti slobode i diverziteta kontinenta i oblikovanje odgovornije budućnosti za turističku industriju," izjavio je Miguel Sanz.

Napominju da Evropska komisija za putovanja (ETC) predstavlja nacionalne turističke organizacije Evrope, ističući da je osnovana 1948, sa misijom da ojača održivi razvoj Evrope kao turističke destinacije i da promoviše Evropu na trećim tržištima.

"35 zemalja članica rade zajedno na izgradnji vrijednosti turizma za sve raznolike evropske destinacije kroz saradnju u razmjeni primjera najbolje prakse, iskustva i znanja, kao i u promociji Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije", zaključili su iz NTO.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT