Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SPAJIĆ NA EKONOMSKOM FAKULTETU

"Evropa sad 2 uvešće red na terenu zarada"

21.02.2024 18:57h

Foto: Printscreen RTCG

Početak ljetnjeg semestra na Ekonomskom fakultetu obilježilo je predavanje predsjednika Vlade Milojka Spajića. Teme su bile ekonomski potencijali i evropska perspektiva Crne Gore, ali je studente najviše interesovao program „Evropa sad 2” i na koji način će se sprovesti.

Sprema se Crna Gora da zauzme 28. stolicu u Evropskoj uniji, kaže premijer.

Nakon mnogo izgovora i propuštenih šansi vrijeme je, kaže, da prokrčimo put i pokažemo EU da smo spremni da ispunimo sve uslove.

"Ova generacija ima veliku šansu i odgovornost da ne ispusti tu šansu. Dozvolili smo da vozovi prolaze i da mi gledamo kako se drugi voze. Vrijeme je da mi uđemo u taj voz", istakao je Spajić. 

Prije tog voza nade, čeka nas poboljšanje standarda građana. Evropa sad 2 će, poručuje Spajić, donijeti ne samo veće plate, već i red na terenu zarada.

Doskorašnja praksa povećanja bruto zarada, kaže, ide u prošlost, jer je dovela do nelogične situacije.

"Vlada je imala takvu politiku. Bruto zarada veća je u javnom sektoru. Ali činjenica u svim zemljama da je privatni sektor veći od javnog", kazao je Spajić. 

Novo povećanje zarada u javnom sektoru uslovilo bi i povećanje plata u privatnom. Cijenu rasta njihovih plata u tom slučaju platili bi građani.

"Podići će cijene, da bi održali marže, ne žele da posluju negativno", istakao je Spajić. 

Kako bi se to izbjeglo, Spajić zagovara povećanje neto plata i smanjenje opterećenja poslodavaca.

No, privatnicima, kaže Spajić, ne treba jak izgovor da podignu cijene i ostvare veće marže, što opet nije nelegitimno, ali jeste upitno.

Dugoročno, takvo ponašanje neće biti dobro za njihov brend, poručuje Spajić i zaključuje da je neophodno da se u poslovnom svijetu promijeni svijest, da se ne zarađuje od danas do sjutra već da se planira trajanje na tržištu na duge staze.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT