Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

VLADA NA DANAŠNJOJ SJEDNICI DONIJELA ODLUKU

Minimalni studentski kredit 150, maksimalni 215, a stipendija za najbolje studente 300 eura

03.10.2024 13:25h

Foto: Pixabay(Ilustracija)

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o visini iznosa studentskog kredita i stipendije za najbolje studente.

“U skladu sa Odlukom, minimalni studentski kredit iznosi 150 eura, prosječni 171 eura i maksimalni studentski kredit 215 eura, dok je visina stipendije za najbolje studente 300 eura”, saopšteno je iz Vlade.

Kako je navedeno, ta odluka donijeta je kako bi se podržali studenti u ostvarivanju svojih obrazovnih ciljeva, uzimajući u obzir dostupna finansijska sredstva i zakonske okvire.

Podsjećaju da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija svake godine dodjeljuje studentske kredite i stipendije studentima koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori, kao i crnogorskim državljanima koji studiraju u inostranstvu, pod uslovom da su upisali semestar odgovarajuće godine studija.

"Pravo na studentski kredit i stipendiju može se ostvariti jednom za određenu godinu studija i nivo obrazovanja. Iznosi se isplaćuju u deset mjesečnih rata. Prema aktuelnom zakonskom rješenju, visinu studentskog kredita i stipendije za najbolje studente utvrđuje Vlada na prijedlog Ministarstva, zavisno od raspoloživih sredstava.

Visina studentskog kredita ne može biti manja od 25 odsto minimalne zarade za zaposlene do petog nivoa kvalifikacije obrazovanja, dok visina stipendije za najbolje studente ne može biti manja od 50 odsto minimalne zarade za istu kategoriju zaposlenih”, saopšteno je iz Vlade.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT