Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POVODOM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA STUDENTA

Injac: Glavni grad će biti snažna podrška mladim ljudima u Podgorici

17.11.2023 14:33h

Foto: Glavni grad

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana studenata, Kancelarija za mlade Glavnog grada u saradnji sa Studentskim parlamentom Crne Gore i Omladinskim centrom Podgorica organizovala je danas događaj „Simulacija omladinskog parlamenta” sa ciljem pokretanja dijaloga između mladih ljudi – studenata i donosilaca odluka na lokalnom nivou, kako bi zajednički čuli i sagledali sve potrebe i prepreke s kojima se suočavaju studenti, saopšteno je iz Glavnog grada.

Čestitajući praznik studentima, ali i svima onima koji su to nekada bili, Injac je iskazala zadovoljstvo zbog susreta sa mladima ovim lijepim povodom. 

“Ovo je na neki način i naš dan, jer na ovaj dan se zaista upotpunjuje smisao onoga što jeste najvažniji akademski cilj, a to je obrazovanje i emancipacija najmlađe populacije jedne zemlje. Privilegija je da smo mogli danas u Glavnom gradu da organizujemo simulaciju studentskog parlamenta i da smo oni koji se osjećaju privilegovano što su u ovom trenutku sa vama, što možemo da budemo ti koji su podrška u građenju jednog sveukupnijeg dijaloga i tolerancije u glavnom gradu, ali i Crnoj Gori”, navode iz Glavnog grada.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović obratila se studentima uz želju da istraju u svojim izborima, da uvijek teže novim uspjesima, da stiču brojna znanja i prijateljstva i da nikada ne gube interesovanje za učenje i usavršavanje.

“Izuzetno mi je drago što ste danas  ovdje, u Predstavničkom domu Glavnog grada i iskreno se nadam da ćete nakon današnje sjednice biti odlučni u tome da budete dio procesa donošenja odluka  i stvaranja odgovornijeg, pravednijeg i naprednijeg društva jer koliko god da se i mi danas trudimo i stremimo ka tome uvijek može bolje. Upravo u vas polažemo nadu da ćete nam pomoći u stvaranju takvog društbvenog ambijenta, u kojem će se omladina školovati, zapošljavati i živjeti i da ćemo na taj način zaustaviti negativan trend odlaska naše omladine u inostranstvo radi traganja za boljim uslovima života. Jer gdje će naći bolji dom od doma u svojoj državi?”, istakla je predsjednica.

Zasijedanje je, kako navode, bila prilika da studenti sa Pravnog, Ekonomskog i fakulteta Političkih nauka Univerziteta Crne Gore učestvuju u simulaciji rada sjednice lokalnog parlamenta, te na taj način predstave brojne teme od značaja za studente i mlade ljude, i dan provedu u ulogama vlasti i opozicije. 

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević pozvao je studente da budu dio procesa donošenja odluka, te iskazao spremnost za buduću saradnju.

“Želio bih da svi imate pravo da u Skupštini Glavnog grada se prijavite za riječ kad god vidite da je neka tema na dnevnom redu koja je predmet vašeg interesovanja, bilo kroz institute prazne stolice ili NVO, bilo kroz Studentski parlament i da na taj način dobijete priliku da govorite o nekoj važnoj temi. Želim da vas pozovem da ovu praksu nastavimo i u narednom periodu”, kazao je Rakčević.

Tom prilikom, v.d. sekretarke Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić osvrnula se na sajt Kancelarije za mlade koji će biti dostupan od sljedeće nedjelje na kojem će biti redovno ažurirane aktivnosti i prilike za mlade.

Predsjednik Studentskog parlamenta Crne Gore Andrej Vukčević izrazio je zadovoljstvo što je SPUCG prepoznat kao jedno od partnera koji mogu da doprinesu upravo ovakvom događaju. 

“Sjećamo se žrtava jednog vremena koje ne smijemo zaboraviti, jednog vremena u kojem su studenti iznijeli jednu jako značajnu ulogu. I mi imamo značajnu ulogu danas i ovdje i svakog dana da svakodnevno radimo na poboljšanju i unapređenju našeg društva. S tim u vezi, vjerujem da će ova simulacija gradskog parlamenta doprinijeti da razjasnimo i odredimo značajne teme, one teme koje su goruće i pogađaju studentsku populaciju, pogotovo u glavnom gradu, kao najvećem studentskom centru Crne Gore”, kazao je Vukčević.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT