ADVERTISEMENT

PORTAL DNEVNO SA EKIPOM PODGORIČKOG PARKING SERVISA

“Oko sokolovo” doprinijelo povećanju SMS oko 30 odsto, broj kontrola 10 puta veći

17.03.2023 05:45h

17.03.2023 05:45h

Foto: Dnevno

Vozilo podgoričkog Parking servisa, sa sistemom “Oko sokolovo”, već dva mjeseca nalazi se na podgoričkim ulicama i aktivno doprinosi većoj naplati parkinga u glavnom gradu.

“Oko sokolovo”, koje putem video nadzora provjerava da li su vozači propisno parkirali automobile, je od kraja oktobra do početka ove godine bilo u testnoj fazi, a od 9. januara je i zvanično počelo da radi.

U posljednja dva mjeseca, kako kažu, oko 30 odsto je uvećan broj poslatih SMS poruka, kupovina karata povećana je oko 20 odsto i korišćenje parkomata  oko 10 odsto.

Iz Parking servisa objašnjavaju da “Oko sokolovo” ne piše kazne, kao i da je to često mišljenje građana.

“Vozilo ne izdaje parking karte već to i dalje rade kontrolori. Mi smo tu kao njihova pomoć da oni ne moraju da unose tablice vozila u njihov uređaj, kao što je to bio slučaj do sada. Oko sokolovo prođe i ‘odradi’ cijelu ulicu, pa je njima znatno olakšan posao da, ukoliko je potrebno, napišu parking kartu, jer imaju uvid liste vozila i ‘akademaca’, odnosno onih koji nijesu platili parking i gdje se nalaze ta vozila”, kazali su nam Ivan Koprivica i Buto Krkanović iz Parking servisa sa kojima smo se provozali podgoričkim ulicama i uvjerili se kako funkcioniše sistem “Oko sokolovo”.

Softver, kako kaže Koprivica, prepozna parking mjesta, koja je zona u pitanju i tablice svih vozila.

“Sve se to ubacuje direktno u sistem i kontrolor u istom trenutku na svom uređaju ima kompletnu listu vozila. Sada im je znatno manje potrebno da obiđu parking i napišu parking kartu”, kazao je Koprivica.

Podgorica ima 75 ulica u kojima se naplaćuju parking karte, a građani kao i do sada imaju mogućnost da u roku od 15 minuta plate parking.

U regionu, tačnije u Beogradu, sličan sistem izazvao je brojne polemike, najviše u dijelu naplate parkinga, gdje su mnogi vozači imali primjedbe da nemaju vremena da plate parking ili kupe parking kartu, jer vozilo za naplatu parkinga u slučaju prolaska automatski piše nalog.

“Naše vozilo ne piše kazne i nama se to ne može desiti. Ukoliko se kontrolor i zatekne u tom trenutku na tom mjestu, moraće da sačeka 15 minuta da napiše naplatnu kartu. Tako da kod nas sigurno ne može doći do bilo kakvog nesporazuma. Softver je napravljen da funkcioniše samo za potrebe Parking servisa, a mogao bi da se koristi i za Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju. Mi bukvalno koristimo 30 odsto njegovih mogućnosti. Softver sortira samo vozila koja su na parkingu. Ostalo nije u nadležnosti Parking servisa”, istakao je Koprivica.

Sistem “Oko sokolovo” bi, kako kaže, bio odlična kombinacija za više službi Glavnog grada –  Parking servis, Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju, odnosno preduzeća i službe sa različitim nadležnostima. Zakon trenutno onemogućava da to toga dođe, ali se, kako navode iz Parking servisa, radi na tome da u narednom periodu zakon dozvoli da se nadležnosti objedine.

U tom slučaju “Oko sokolovo” moglo bi da, osim karata za parking, registruje i nepropisno parkirana vozila na trotoarima, pješačkim prelazima, bulevarima, zelenim površinama…

“Vjerujem da ćemo brzo i to regulisati. Radi se na tome, ali posao podrazumijeva izmjenu Zakona o saobraćaju. Oko sokolovo već može da sortira vozila na trotoaru i zelenim površinama, odnosno svako nepropisno parkirano vozilo”, kazao je Koprivica.

Za tako nešto i efikasniji način rada bilo bi potrebno i više ovakvih vozila.

“Od 9. januara zvanično smo krenuli sa radom, a kompletna investicija projekta ‘Oko sokolovo’, sa vozilom, koštala je Parking servis oko 20.000 eura, a za nešto malo više od dva mjeseca blizu toga da isplatimo cjelokupnu investiciju. Nijesmo povećali samo broj izdatih parking karti, već i broj povećanih SMS poruka, kupovinu karti, korišćenje parkomata…”, naveo je Koprivica.

Iz Parking servisa navode da sada sve mnogo brže funkcioniše, a da su to vjerovatno uvidjeli i građani.

“Kontrolori su ranije uspjevali da unesu oko 2.000 vozila za smjenu, a na ovaj način možemo da unesemo najmanje desetak puta više, što je velika razlika. U posljednja dva mjeseca oko 30 odsto je uvećan broj poslatih SMS poruka, imamo i povećanje kupovine karata oko 20 odsto i korišćenje parkomata  oko 10 odsto”, kazao je Koprivica.

Objašnjava da su za “Oko sokolovo” morali da prođu i testnu fazu, obilježe i mapiraju sve ulice u Podgorici, kao i da vide šta je to što bi potencijalno moglo da prouzrokuje probleme.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT