Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTENO IZ DZ GLAVNOG GRADA

Počeli sistematski pregledi za upis u prvi razred osnovne škole

22.03.2024 11:02h

Foto: Igor Milić

Dom zdravlja Glavnog grada započeo je 1. marta sa obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Pregledi su obavezni za svu djecu rođenu 2018. i obavljaju se kod izabranog pedijatra u prethodno zakazanom terminu.

"Mole se svi roditelji i staratelji koji do sada nisu zakazali sistematske preglede svoje djece da iste zakažu kod izabranih pedijatra. Pregledi se mogu zakazati putem telefona ili direktno kod sestara u Domu zdravlja.

Sistematski pregled podrazumjeva osnovna antropometrijska mjerenja, tj mjerenje tjelesne mase i tjelesne visine i unošenje dobijenih podataka u karte rasta, da bi se procjenilo da li dijete težinom i visinom odstupa od očekivanog za uzrast i pol. Obavlja se kompletan pregled djeteta po svim organskim sistemima, procjenjuje se stanje vida, sluha i govora, emocionalna i kognitivna zrelost djeteta, kao i grafomotorika", navedeno je u saopštenju.

Ukoliko se, kako objašnjavaju, nakon pregleda procjeni da postoji potreba za dodatnom konsultacijom, dijete se upućuje na druge specijalističke i subspecijalističke preglede.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT