Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POŠILJKA NIJE DIO DUGO ODGAĐANOG PAKETA POMOĆI KOJI JE KONGRES USVOJIO

Bajden šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vrijedan milijardu dolara

15.05.2024 06:59h

Foto: EPA/EFE Mohammed Saber

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena saopštila je ključnim zakonodavcima da će poslati više od milijardu dolara dodatnog oružja i municije u Izrael, izjavila su tri kongresna pomoćnika.

To je prva isporuka oružja Izraelu koja je otkrivena otkako je administracija ovog mjeseca stavila na čekanje još jedan transfer oružja, koji se sastoji od 3.500 bombi teških više od 900 kilograma, prenosi AP.

Uslijed zabrinutosti za civilne žrtve u Gazi, Bajdenova administracija je saopštila da je pauzirala transfer kako bi spriječila Izrael da koristi tu municiju u svojoj ofanzivi u prepunom gradu Rafa na jugu Gaze.

Novi paket uključuje oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačke metke, rekli su saradnici u Kongresu, prenosi AP.

Saopštili su da pošiljka nije dio dugo odgađanog paketa pomoći, koji je Kongres usvojio, a predsjednik Bajden potpisao prošlog mjeseca.

Nije poznato da li je pošiljka posljednja tranša postojeće prodaje oružja ili nešto novo, a ne zna se ni kada će se naći u Izraelu.

Bajden će se pobrinuti da “Izrael ima sva vojna sredstva koja su mu potrebna da se odbrani od svih svojih neprijatelja, uključujući Hamas“, rekao je portparol nacionalne bezbjednosti Džon Kirbi novinarima u ponedjeljak.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT