Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"PALESTINSKI NAROD ZASLUŽUJE VLASTITU DRŽAVU I BUDUĆNOST BEZ HAMASA"

Bajden uporedio Hamas sa Putinom: Bore se da izbrišu susjednu demokratiju sa mape

20.11.2023 15:52h

Foto: EPA-EFE/ Ting Shen/ Pool

Američki predsjednik Džo Bajden je u tekstu za Vašington Post uporedio Hamas sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"I Putin i Hamas se bore da izbrišu susjednu demokratiju sa mape. I Putin i Hamas se nadaju da će urušiti širu regionalnu stabilnost i integraciju i iskoristiti nered koji je uslijedio. Amerika ne može i neće dopustiti da se to dogodi. Za naše sopstvene interese nacionalne sigurnosti i za dobro cijelog svijeta", napisao je Bajden za Vašington Post u članku pod naslovom "SAD neće odustati od izazova Putina i Hamasa".

Napominjemo, SAD su bile nedvosmislene u svojoj podršci Ukrajini, a ranije ovog mjeseca obećale su milijarde dolara pomoći i Ukrajini i Izraelu. Dakle, Bajden je još jednom ponovio svoju nepokolebljivu podršku Izraelu usred njegovog rata protiv Gaze.

Međutim, napisao je i da mu je slomljeno srce zbog slika iz Gaze i smrti hiljada civila, uključujući djecu. Bajden je, pak, krivicu za trenutni položaj Palestinaca čvrsto svalio na Hamas, za kojeg je rekao da drži ideologiju uništenja.

Rekao je da Palestinski narod zaslužuje vlastitu državu i budućnost bez Hamasa.

"Da je Hamasu uopšte stalo do života Palestinaca, oslobodio bi sve taoce, dao oružje i predao vođe i one koji su odgovorni za 7. oktobar", smatra Bajden.

Gledajući na duži rok, Bajden je u tekstu napisao da je rješenje o dvije države na koje je Vašington dugo tražio jedini način da se postigne mir između Izraelaca i Palestinaca.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT