ADVERTISEMENT

"ZAHTJEVI U REZOLUCIJI NIJESU NOVI"

Bilčik: Rezolucija EP politički signal za Srbiju da uvede sankcije Rusiji

23.11.2022 20:59h

Foto: Screenshot/Youtube

Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) je snažan politički signal Srbiji da uvede sankcije Rusiji, izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvjestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, neposredno po usvajanju Rezolucije.

Više od 500 poslanika glasalo je za to da se pregovori sa Srbijom uslove uvođenjem sankcija Rusiji i napretkom u evropskim reformama. Taj dokument nije pravno obavezujući za evropske institucije i države članice a njime je Evropski parlament dao preporuke za buduću politiku proširenja Evropske unije.

Prema Bilčikovim riječima, zahtjevi u Rezoluciji nisu novi. U dokumentu je, kako je rekao, formulisano ono što Evropska unija (EU) postavlja pred Srbiju od februara 2022. godine, kada je počela ruska agresija na Ukrajinu.

"Usklađivanje sa spoljnom politikom EU je oduvijek bio važan uslov, čija je važnost dvostruko naglašena od kako je Rusija izvršila brutalnu invaziju na Ukrajinu", dodao je.

Kako je istakao, "niko ne zaustavlja pregovore niti usporava proces pridruživanja EU".

"Ali vrlo jasno kažemo – do napretka (u pregovorima) može doći, samo ukoliko se vide jasni potezi ka strateškom cilju koji je Srbija sebi zacrtala", zaključio je Bilčik.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT