ADVERTISEMENT

NA TERENU RASPOREĐENO VIŠE OD 10.000 POLICAJACA

Deseti dan protesta u Parizu: Makron ne odustaje od reforme

28.03.2023 16:35h

Foto: EPA-EFE/Christopher Petit Tesson

Protesti i štrajkovi protiv nepopularnih penzionih reformi ponovno su započeli u utorak širom Francuske, ulazeći u 10. dan demonstracija, uz pojačano policijsko prisustvo usred vladinih upozorenja da radikalni protestanti namjeravaju "uništiti, povrijediti i ubiti".

Zabrinutost da bi nasilje moglo pokvariti proteste podstaklo je ono što je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin opisao kao neviđeno raspoređivanje 13.000 policajaca, od kojih je gotovo polovina koncentrisana u glavnom gradu Francuske.

Nakon mjeseci preokreta, izlazak iz vatrene oluje protesta izazvane promjenama francuskog penzionog sistema od strane predsjednika Emanuela Makrona izgledao je dalje nego ikada. Uprkos svježim molbama sindikata da vlada zaustavi svoj žestoko osporavani pokušaj podizanja zakonske starosti za odlazak u penziju u Francuskoj sa 62 na 64 godine, Makron je naizgled ostao privržen tome i nastavio prkositi volji demonstranata.

Francuski čelnik prethodno je upotrijebio posebno ustavno ovlašćenje da probije reformu pored zakonodavaca ne dopuštajući im glasanje. Njegov potez ovoga mjeseca dodatno je potpirio protestni pokret. Nasilje se od tada razbuktalo i hiljade tona smeća nagomilale su se na pariškim ulicama dok su sanitarni radnici štrajkovali.

Talas demonstracija u utorak označio je 10. put od aprila da su sindikati pozvali radnike da izađu i demonstrante da preplave nacionalne ulice kako bi se usprotivili Makronovim promjenama o penziji, koje su ključni prioritet njegovog drugog mandata kao predsjednika.

Demonstracije su u utorak ujutru krenule mirno, uz velike gužve u više gradova. Ali policija se kasnije tokom dana pripremila za nasilje. Ministar unutrašnjih poslova rekao je da bi se više od 1000 "radikalnih" izazivača problema, neki iz inostranstva, moglo uhvatiti za marševe u Parizu i drugdje, prenosi "Al Jazeera".

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT