Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POSTIGAO DOGOVOR SA AMERIČKIM MINISTARSTVOM PRAVDE

Džulijan Asanž priznao krivicu i napustio Veliku Britaniju

25.06.2024 06:03h

Foto: EPA/EFE Facundo Arrizabalaga(Arhiva)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž prihvatio je američki sporazum o priznanju krivice u zamjenu za slobodu i odmah napustio Veliku Britaniju.

Vikiliks je saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odletio iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Asanž bi trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan na Sjevernim Marijanskim ostrvima u srijedu u 9 sati po lokalnom vremenu (23 sata po GMT u utorak). Prema dogovoru, koji mora da odobri sudija, vjerovatno će mu biti određena kazna od pet godina zatvora koju je već odslužio i neće se suočiti sa novom zatvorskom kaznom.

U pismu federalnom sudiji u okružnom sudu za Sjeverna Marijanska ostrva, visoki zvaničnik Ministarstva pravde je rekao da je poslat na Sajpan zbog „blizine zemlji državljanstva optuženog“. Zvaničnik je dodao da se, kada se završi saslušanje o kazni, očekuje da Asanž otputuje u Australiju.

Vikiliks je na mreži X saopštio da je Asanž napustio zatvor Belmarš u ponjedeljak ujutro, poslije 1.901 dana zatočeništva. 

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbjednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe koja je, takođe, krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izvještaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter „apač“ pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT