Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZAHTIJEVAJU NEZAVISNU I TRANSPARENTNU MEĐUNARODNU ISTRAGU UBISTVA

EP usvojila rezoluciju: Putin snosi „ličnu“ odgovornost za smrt Navaljnog

29.02.2024 13:06h

Foto: Arhiva/EPA-EFE/Julien Warnand

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas rezoluciju kojom se navodi da ruska država i njen predsjednik Vladimir Putin "lično" snose krivičnu i političku odgovornost za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i da za to moraju odgovarati, prenose agencije.

Evropski parlament snažno osuđuje „ubistvo Alekseja Navaljnog“ i daje punu podršku njegovoj udovici u naporima da nastavi njegovim putem.

Poslanici su upozorili da je ubistvo Navaljnog još jedan znak rastuće i sistematske represije u Rusiji i zahtijevaju nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu njegovog ubistva kako bi se otkrila istina, osigurala odgovornost i pravda, dodaje se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Politički sistem Rusije je pod kontrolom autoritarnog režima sa raširenom korupcijom koji koristi namještene izbore kao privid demokratije i koncentriše svu vlast u rukama Vladimira Putina, dodaje se u rezoluciji.

Poslanici pozivaju EU, njene države članice i partnere istomišljenike širom svijeta da nastave sa političkom, ekonomskom i vojnom podrškom Ukrajini, jer je to najbolji odgovor na agresivnu praksu režima iz Kremlja.

Odlučujuća pobjeda Ukrajine može dovesti do istinskih promjena u Ruskoj Federaciji, posebno deimperijalizacije, dekolonijalizacije i refederalizacije, a sve su to neophodni uslovi za uspostavljanje demokratije u Rusiji, smatra Evropski parlament.

Rezolucija je usvojena sa 506 glasova za, devet protiv i 32 uzdržana poslanika.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT