Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"UVIJEK SAM SNAŽNO PODRŽAVALA PROŠIRENJE"

Fon der Lajen obećava podršku Zapadnom Balkanu ako opet bude predsjednica EK

21.02.2024 14:44h

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen je najavila da će se, u mogućem drugom mandatu, između ostalog, zalagati za proces proširenja i finansijsku pomoć Evropske unije (EU) za zemlje Zapadnog Balkana, poznat kao Plan rasta.

"Uvijek sam snažno podržavala proširenje istovremeno govoreći jasno da je to proces zasnovan na zaslugama i nastavljam da insistiram na tome. Dobro je vidjeti kako zemlje Zapadnog Balkana, ali i Moldavija i Ukrajina rade sve što je moguće da bi postigle neophodne reforme i napredovale na putu ka Evropskoj uniji", rekla je ona.

Ona je dodala da će biti "snažna podrška proširenju Zapadnim Balkanom".

Govoreći o Planu rasta koji je predstavljen u novembru prošle godine ona je naglasila da su u procesu detaljne razrade Plan rasta sa šest zemalja Zapadnog Balkana.

"Postoji veliko interesovanje i mnogo entuzijazma u zemljama Zapadnog Balkana. Dakle, u trenutku kada ispunimo osnovne uslove, prva isplata može da teče", rekla je predsjednica Evropske komisije.

Plan rasta je u novembru prošle godine predstavila Evropska komisija s ciljem da se ekonomija regiona udvostruči u narednih deset godina. Finansijska sredstva su uslovljena napretkom u ključnim demokratskim reformama.

Ursula fon der Lajen je predstavljena kao vodeći kandidat Evropske narodne partije (EPP) za novi petogodišnji mandat. Nju je predstavio Manfred Weber, šef ove evropske političke grupe desnog centra, koja je ujedno i najveća grupa u Evropskom parlamentu.

Po principu poznatom kao "Vodeći kandidat", evropske političke grupe uoči izbora za Evropski parlament objavljuju svog kandidata za predjsednika Evropske komisije.

Stranka koja osvoji većinu mjesta u Evropskom parlamentu tada zahtijeva da njihov kandidat zauzme mjesto na čelu Komisije.

Međutim, to zavisi i od lidera zemalja članica biraju predsjednika Evropske komisije kog potom potvrđuje većina poslanika u Evropskom parlamentu.

Evropski izbori u 27 zemalja članica održavaju se od 6. do 9. juna ove godine.

Inače, fon der Lajen je već početkom sedmice potvrdila namjeru da se kandiduje, nakon višemjesečnih spekulacija oko njene političke budućnosti.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT