Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KAŽU DA NJIHOVI KLJUČNI ZAHTJEVI NISU ISPUNJENI

Hiljade poljoprivrednika maršira ka glavnom gradu Indije

13.02.2024 09:09h

Foto: Pixabay

Hiljade poljoprivrednika koji protestuju marširaju iz susjednih država u glavni grad Indije Delhi tražeći osigurane cijene za svoje usjeve.

Godine 2020. farmeri su kampovali na granicama Delhija protestujući protiv kontroverznih poljoprivrednih reformi.

Protest koji je trajao godinu - u kojem su desetine poginule - otkazan je nakon što je vlada pristala da ukine zakone, prenosi RSE.

Sada su poljoprivrednici ponovo izašli na ulice govoreći da njihovi ključni zahtjevi još uvijek nisu ispunjeni.

Policija u Delhiju zatvorila je granice na tri strane grada, u pokušaju da izbjegne ponavljanje 2020. godine kada su poljoprivrednici koji su protestovali mjesecima blokirali nacionalne autoputeve koji povezuju glavni grad sa susjednim državama. Pokret je viđen kao jedan od najvećih izazova za vladu premijera Narendre Modija.

Dvije runde pregovora između čelnika poljoprivrednih sindikata i federalnih ministara nisu uspjele donijeti rješenje.

Poljoprivrednici traže osigurane minimalne cijene – takođe poznate kao minimalna cijena podrške ili MSP – što im omogućava da prodaju većinu svojih proizvoda na veleprodajnim tržnicama koje kontrolira vlada. Oni takođe zahtijevaju da vlada ispuni svoje obećanje o udvostručenju prihoda poljoprivrednika.

Marš dolazi samo nekoliko mjeseci prije opštih izbora na kojima Modijeva Bharatiya Janata Partija (BJP) traži treći mandat na vlasti. Poljoprivrednici čine jedan od najuticajnijih biračkih blokova u Indiji.

U ponedjeljak su savezni ministri održali šestosatni sastanak sa čelnicima poljoprivrednih sindikata. Dvije strane su se navodno postigle dogovor oko nekih zahtjeva, uključujući povlačenje slučajeva registrovanih protiv demonstranata tokom agitacije 2020. godine.

U međuvremenu, vlasti su postavile barikade, ogradile granicu bodljikavom žicom i dodale cementne blokove kako bi spriječile demonstrante da uđu u glavni grad.

Policija je takođe zabranila velika okupljanja u gradu, uključujući i na graničnim prelazima između Delhija i susjednih država Uttar Pradesh i Haryana preko kojih se očekuje da će poljoprivrednici stići do glavnog grada.

U Haryani, državna vlada predvođena BJP-om suspendovala je internet usluge u sedam okruga do utorka.

Preko 200 sindikata poljoprivrednika učestvuje u maršu. 

"Mi ćemo se kretati mirno i naš cilj je da vlada sasluša naše zahtjeve", rekao je za novinsku agenciju ANI Sarvan Singh Pandher, generalni sekretar odbora Punjab Kisan Mazdoor Sangharsh.

Poljoprivrednici i sindikati najavili su i seoski štrajk 16. februara tokom kojeg se neće obavljati poljoprivredne aktivnosti. Prodavnice, pijace i kancelarije u svim selima biće zatvoreni, dok će poljoprivrednici blokirati glavne puteve širom zemlje.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT