Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

GRUPA HULIGANA DEFILOVALA ULICAMA GRADA

LGBT aktivisti napadnuti u Banjaluci, ima povrijeđenih

18.03.2023 20:17h

Foto: N1

U prostorijama Transparensi internešnala BiH u Krfskoj ulici u banjalučkom naselju Obilićevo huligani su večeras napali učesnike sastanka koordinacionalnog odbora organizacije "Bh. povorka ponosa".

"Tu se održavao interni sastanak ljudi, oni su nekako saznali i opkolili prostorije", rekla je Ivana Korajlić iz TI BiH.

Policija je brzo stigla na lice mjesta i intervenisala.

Banjalučka policija primila je prijavu o nasilju nad aktivistima "BH Povorke ponosa", potvrđeno je za "N1".

“Ja vam mogu potvrditi da je zaprimljena prijava da je došlo do narušavanja javnog reda i mira u prostorijama jedne nevladine organizacije u 18.45 sati. Policijski službenici su na licu mjesta, preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti i kada prikupimo sva saznanja oglasićemo se saopštenjem”, rekla je za "N1" portparolka Policijske uprave Banjaluka, Milana Stojanović dodajući da su po prijavi policijski službenici izašli na teren.

"Pod velikom policijskom pratnjom svi se prebacuju u PU Banjaluka", navodeći da je u ovom incidentu troje ljudi povrijeđeno i da su prebačeni u Službu hitne pomoći, prenosi "Mondo".

Kako je članica Organizacionog odbora “BH Povorke ponosa”, Melani Isović rekla za "N1" grupa mladića, pretpostavlja se huligana i navijača, fizički je nasrnula na grupu aktivista u blizini prostorija "Transparency Internationala BiH".

Policija je jutros zabranila ranije najavljeni skup “BH Povorke ponosa” koja je planirala projekciju filma “Pride” diskusiju o pravima i slobodama i žurku u prostoru DKC Incel. Ovaj skup je zabranjen uz obrazloženje da su aktivisti nakon niza prijetnji ugroženi te da im se ne može garantovati bezbjednost.

Protekle večeri grupa huligana je defilovala ulicama centra Banjaluke uzvikujući parole “Ubi pe**ra”, a centar grada je osvanuo oblijepljen fotografijama sa prekriženim zastavama duginih boja na stubovima javne rasvjete i saobraćajne signalizacije.

Situacija se usložila nakon što je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio od nadležnih organa da onemoguće skup “BH Povorke ponosa”, a nakon što su mu prethodno pisali predstavnici 13 udruženja i organizacija koji su u uzijavama banjalučkim medijima prijetili da će sa narodom spriječiti skup ukoliko to ne učine nadležni organi, prenosi "N1".

Policijska uprava Banjaluka još uvijek se nije oglasila o večerašnjem incidentu.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT