Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U OKVIRU IPA PROGRAMA

MUP: Realizovana obuka i pokazna vježba za gašenje šumskih požara

22.02.2024 09:53h

Foto: MUP

U okviru višekorisničkog IPA programa koji se odnosi na zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od šumskih požara – IPA FF realizovana je obuka za gašenje šumskih požara, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

"Teorijski dio obuke sproveden je u Trening centru za zaštitu i spašavanje u Podgorici, dok su praktični dio obuke i pokazna vježba gašenja šumskih požara na kojoj su polaznici provjerili stečena znanja sprovedeni u mjestu Rogami na poligonima Trening centra za zaštitu i spašavanje", naveli su u saopštenju.

Na obuci je, kako dodaju, učestvovalo 25 vatrogasaca – spasilaca iz Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje, Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Danilovgrada, Pljevalja i Berana, a sproveli su je instruktori iz Trening centra u Igu iz Republike Slovenije.  

"U okviru programa IPA FF nabavljena je lična i kolektivna zaštitna oprema vrijednosti oko 85. 000 eura, koju su na obuci i pokaznoj vježbi testirali polaznici obuke. Kroz ovaj projekat planirano je i formiranje Modula za gašenje šumskih požara u svim zemljama korisnicama Programa, a države korisnice su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska. Konzorcijum koji implementira program čine: Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije (DPC) – vodeći partner, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (URSZR), švedska Agencija za vanredne situacije (MSB), Generalni inspektorat za vanredne situacije MUP-a Rumunije (IGSU), Vatrogasno-spasilačka brigada Moravsko-šleskog regiona (FRB-MSR), APELL Nacionalni centar za upravljanje katastrofama iz Rumunije i italijanska istraživačka fondacija za praćenje stanja životne sredine (CIMA Research Foundation)", navodi se u saopštenju.

Pripadnici ovog Modula za gašenje šumskih požara učestvovaće na terenskoj vježbi koja će biti održana u Skoplju u periodu od 18. do 22. marta 2024. godine na kojoj će osim polaznika obuke u Podgorici učestvovati i predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a.

"Ukupan budžet programa je 5 miliona eura. Opšti cilj projekta je jačanje regionalne saradnje i razmjena najboljih praksi iz oblasti zaštite od poplava i šumskih požara, podrška zemljama korisnicama programa u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i pomoć u dostizanju standarda i praksi EU u oblasti civilne zaštite", zaključuju u MUP-u.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT