Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PORUČIO IZRAELSKI PREMIJER

Netanjahu: Sporazum mora omogućiti Izraelu nastavak borbi do ispunjenja ciljeva

08.07.2024 06:44h

Foto: EPA/EFE Gil Cohen Magen

Bilo kakav sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze mora da omogući Izraelu nastavak borbi do ispunjenja ciljeva, kazao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

On je to rekao dok se očekuje nastavak pregovora na temelju američkog plana o okončanju devetomjesečnog rata.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, pet dana nakon što je Hamas prihvatio ključni dio plana, dva zvaničnika palestinske militantne grupe rekla su da čekaju odgovor Izraela na najnoviji predlog.

Netanjahu je trebalo da održi konsultacije kasno u nedjelju o narednim koracima u pregovorima koji se tiču plana u tri faze koji je u maju predstavio američki predsjednik Džo Bajden, a kojem su Katar i Egipat posrednici, podsjeća Rojters.

Cilj plana je da se okonča rat i oslobodi oko 200 izraelskih talaca koji su i dalje u Pojasu Gaze.

Hamas je odustao od ključnog zahtjeva da Izrael obeća trajno primirje prije potpisa sporazuma.

Umjesto toga, rečeno je da će se to postići kroz pregovore u sklopu šestonedjeljnje prve faze, rekao je u subotu izvor iz Hamasa Rojtersu.

Netanjahu je, međutim, rekao da insistira na tome da sporazum ne smije da sprečava Izrael od novog započinjanja borbi sve do ispunjenja ratnih ciljeva.

Ti ciljevi su na početku rata definisani kao uništavanje Hamasovih vojnih i vladajućih sposobnosti, kao i vraćanje talaca.

"Plan koji je prihvatio Izrael i pozdravio Bajden će da omogući Izraelu da vrati taoce bez narušavanja drugih ratnih ciljeva", rekao je Netanjahu.

Sporazum, kako je dodao, mora i da zabrani krijumčarenje oružja Hamasu putem graničnog prelaza između Pojasa Gaze i Egipta i ne bi trebalo da dopusti hiljadama naoružanih militanata da se vrate na sjever Pojasa Gaze.

U Izraelu su demonstranti izašli na ulice širom države kako bi pritisnuli vladu da pristane na sporazum o primirju u Pojasu Gaze, a koji bi za rezultat imao vraćanje izraelskih talaca iz Gaze.

Demonstranti su blokirali saobraćaj na najvažnijim putevima u državi tokom najvećih gužvi, protestovali pred kućama političara i nakratko zapalili gume na glavnom auto-putu između Tel Aviva i Jerusalima prije nego što ih je raščistila policija.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT