Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DOK HILJADE BJEŽE IZ RAFE NA JUGU POJASA GAZE

Palestinci obilježavaju godišnjicu "Nakbe"

15.05.2024 09:01h

Foto: EPA/EFE Anna Szilagyi

Palestinci danas obilježavaju godišnjicu "Nakbe" ili "katastrofe" koja se dogodila 1948. u vrijeme stvaranja Izraela.

Tokom "Nakbe", oko 760 hiljada Palestinaca je pobjeglo ili protjerano iz svojih domova, a mnogi su se sklonili na teritorije koje su danas poznate kao Pojas Gaze i Zapadna obala, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Nakba" se ove godine obilježava dok širom Pojasa Gaze višestruke bitke između izraelskih trupa i pripadnika Hamasa izazivaju talase masovnog raseljavanja Palestinaca.

Pod prijetnjom izraelske kopnene ofanzive hiljade bježe iz grada Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Skoro 450 hiljada Palestinaca raseljeno je iz Rafe od 6. maja, a oko 100 hiljada iz sjeverne Gaze, saopštile su agencije Ujedinjenih nacija (UN).

To znači da je, za otprilike sedmicu, oko četvrtine stanovništva Gaze od 2,4 miliona ljudi ponovo raseljeno.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovio je poziv na humanitarni prekid vatre kako bi se omogućile veće isporuke pomoći na opkoljenu teritoriju.

"Ponavljam svoj apel za hitan humanitarni prekid vatre u Gazi i za oslobađanje svih talaca. Pozivam da se odmah ponovo otvori prelaz Rafa i dopusti nesmetan humanitarni pristup širom Gaze", objavio je Gutereš na društvenoj mreži X.

U izvještaju koji su objavile UN ove sedmice, od ulaska izraelskih trupa u istočni dio Rafe, zatvoren je granični prelaz s Egiptom koji se koristio za dopremanje, a obližnji prelaz Kerem Šalom nema "bezbijedan i logistički održiv pristup".

Katar, koji je posredovao u mirovnim pregovorima, saopštio je da stanovnici Gaze "nijesu primili nikakvu pomoć" od 9. maja.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT