Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KAKO JE DOŠLO DO PREOKRETA?

Rezultati izbora u Francuskoj: Niko to nije predvidio, ali još nije gotovo

08.07.2024 05:56h

Foto: EPA/EFE Andre Pain

Pošteno je reći da niko nije predvidio da ovo dolazi. Iako se nije očekivalo da će krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen osigurati većinu u parlamentu od 577 mjesta, predviđalo se da će završiti prva s više od 200 mjesta, piše Radio Slobodna Evropa.

Ako je vjerovati ranim, ali često pouzdanim izlaznim anketama Francuske, oni će završiti na trećem mjestu s najviše 150 zastupnika.

Umjesto toga, veliki pobjednik je nedavno formirani ljevičarski savez Novi narodni front (NFP) – nezgrapna koalicija zelenih, socijaldemokrata, komunista i "Nepokorne Francuske" (LFI) ljevičarskog vatrenog govornika Jean-Luca Melenchona koji su, prema projekcijama, dobili blizu ili tek oko 200 izabranih zastupnika.

Čini se da čak i Makronov centristički "Ensemble" (Zajedno) završava ispred Le Pen.

Šta je izazvalo ovo iznenađenje?

Prvo, stopa učešća, od 67 posto, najveća je na francuskim parlamentarnim izborima u ovom vijeku.

Čini se jasnim da su razgovori o najkonzekventnijem glasanju u istoriji zemlje podstakli  biračko tijelo protiv RN-a.

I onda imamo tzv. Republikanski front, neslužbenu, ali uspješnu saradnju protiv RN-a u više od 200 izbornih jedinica kako bi se podržao potencijalni zastupnik s najvećim izgledima da pobijedi kandidata Marine Le Pen.

RN nerijetko uspijeva kada se nekoliko stranaka od desnog centra do lijevog utrkuju jedna s drugom. Često se poricao ovakav fragmentirani krajolik.

Dok su, međutim, izlazne ankete mnogima u Evropi donijele olakšanje, ovo je daleko od kraja.

Sa svojom koalicijom koja je po glasanju juče došla na drugu poziciju ispred krajnje desnice, predsjednik Emanuel Makron je izbjegao poraz očekivan na prevremenim parlamentarnim izborima, ali budućnost obećava da će biti komplikovana za njega i na domaćoj sceni i na međunarodnoj.

Makronova krila su, barem na domaćem planu, podrezana.

Biće borbe za formiranje funkcionalne vlade u tako podijeljenom parlamentu jer se lijevi savez i Makronovi centristi zapravo ne slažu, a da ne govorimo o nekim strankama unutar samog saveza.

Ako se formira koalicija, biće slaba i vjerovatno haotična. Ne treba isključiti nove izbore kada to bude zakonski moguće za godinu dana.

I ne treba isključiti da Le Pen sa strane čeka pogodniji trenutak, kako u slučaju novih parlamentarnih izbora, tako i velike nagrade koja dolazi: glasanja za novog predsjednika 2027. godine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT