Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"KFOR ĆE OBEZBIJEDITI MIRNO OKRUŽENJE"

Stoltenberg u Prištini: Osnivanje Zajednice ključni korak ka miru u regionu

20.11.2023 19:18h

20.11.2023 19:18h

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao u Prištini da povećanje vojnog prisustva na Kosovu za 1.000 vojnika pokazuje koliko Alijansa ozbiljno shvata nasilje koje je izbilo posljednjih mjeseci na Kosovu.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani istakao važnost stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. On je dodao da KFOR, vojna misija NATO na Kosovu, sprovodi svoj mandat i da će obezbijediti mirno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice.

On je pozdravio i novi nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Osnivanje Zajednice bi bio ključni korak ka normalizaciji odnosa i ka održivom miru u regionu", rekao je Stoltenberg.

Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije i pripadnicima srpske zajednice bi trebalo da pruži veću autonomiju.

Na pitanje kakve su mogućnosti da Kosovo postane dio programa Partnerstvo za mir, Stoltenberg je rekao da je za to potrebna jednoglasna odluka svih članica Alijanse.

Stoltenberg je rekao da Alijansa razmatra da li bi trebalo trajno povećati vojno prisustvo na Kosovu, nakon izbijanja nasilja u septembru.

"Uradićemo ono što je potrebno. Trenutno razmatramo aranžmane oko našeg prisustva", rekao je on i dodao da je NATO nakon napada na Banjskoj iskoristio rezervne trupe da poveća vojno prisustvo na Kosovu.

U međuvremenu, predsjednica Kosova je navela da se ruski uticaj na Zapadnom Balkanu može posmatrati sa tri aspekta.

"Propaganda – koja podržava stav Srbije u vezi oko destabilizacije regiona; oružje koje Rusija prodaje Srbiji, a koje Srbija onda koristi za napad na Kosovo ili druge zemlje; politička podrška koju Rusija stalno daje Srbiji u tim naporima destabilizacije", rekla je ona.

Osmani je navela da, kada se ova tri aspekta spoje, vrlo je jasno da je u interesu Rusije da otvori još jedan front protiv Zapada.

"I naravno, ovaj front želi da se otvori u djelovima Evrope koji još nisu dio NATO-a. Dakle, ovo naše članstvo u NATO-u čini još imperativnijim", rekla je ona.

'Odgovorni u Banjskoj da se suoče sa pravdom'

Komentarišući napad oružane grupe Srba na policiju Kosova 24. septembra u Banjskoj kod Zvečana, Stoltenberg je rekao da se odgovorni moraju suočiti sa pravdom.

On je naveo da će ovu poruku prenijeti i vlastima u Srbiji tokom sastanaka 21. novembra u Beogradu.

"U septembru smo vidjeli ozbiljno izbijanje nasilja na sjeveru Kosova, što je izazvalo zabrinutost da bi se širi sukob mogao vratiti na Zapadni Balkan. U maju su napadnute naše trupe KFOR-a, pri čemu su povrijeđena 93 vojnika, neki teže, neki sa doživotnim ranama", rekao je Stoltenberg.

Ocijenio je da su takvi napadi neprihvatljivi.

Kosovo je za napad u Banjskoj, kada je ubijen jedan policajac, okrivilo Srbiju. Međutim, Beograd je negirao svoju umiješanost.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Stoltenberg je na Kosovo došao nakon posjete Bosni i Hercegovini, gdje se sastao sa šefovima država i visokim međunarodnim predstavnikom Kristijanom Šmitom. U Sarajevu je šef NATO-a rekao da je alijansa zabrinuta retorikom razdvajanja i ruskim uticajem u regionu.

Stoltenbergova posjeta regionu dolazi usred upozorenja iz Ukrajine da Rusija namjerava da podstakne sukob između država Zapadnog Balkana.

I Evropska unija je sa Ukrajinom podijelila ovu zabrinutost, dok je američki Stejt department za Radio Slobodna Evropa naveo da "zloćudni uticaj Rusije u regionu Zapadnog Balkana ometa put zemalja ka evroatlantskim integracijama".

Nakon posjete Kosovu, šef NATO-a boraviće u Srbiji 21. novembra, gdje je predviđeno da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom ove zemlje Anom Brnabić. Istog dana posjetiće Sjevernu Makedoniju, državu članicu NATO-a, gdje će se sastati sa šefovima država i obratiti se pred poslanicima Skupštine.

On će 22. novembra zaključiti balkansku turneju sastankom sa liderima zemalja članica NATO iz regiona.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT