Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZBOG POSLJEDNJEG POSTUPKA PREMIJERA TE DRŽAVE VIKTORA ORBANA

U EP pokrenuta inicijativa o suspenziji prava glasa Mađarskoj

10.07.2024 10:44h

Foto: Pixabay

Inicijativa da nadležni organi Evropske unije (EU) pokrenu proceduru suspenzije prava glasa Mađarske, zbog posljednjeg postupka premijera te države Viktora Orbana, pokrenuta je u Evropskom parlamentu (EP).

Evropski poslanik iz najveće političke grupacije, evropskih narodnjaka Riho Tera proslijedio je pismo svim evropskim poslanicima zatraživši od njih podršku, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Teras će pismo poslati predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

U pismu, u koje RSE imao uvid, navodi se da je mađarsko predsjedavanje jedva počelo, a da je Orban već nanio značajnu štetu zloupotrebom uloge Predsjedništva Savjeta.

„U takozvanoj mirovnoj misiji, namjerno je ostavio utisak da djeluje u ime cijele EU, dok u stvarnosti nema ovlašćenja da predstavlja EU, ili bilo koju drugu državu članicu EU, osim svoje", piše u pismu.

Povod za to pismo je posjeta Orbana Ukrajini, Rusiji i Kini.

Orban se u Moskvi sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Taj susret je naišao na osudu svih ključnih aktera EU.

Mađarska je od 1. jula preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU.

Prema navodima u pismu evropskih poslanika, Orban nastoji da potkopa postojeće odluke EU, cijeli proces donošenja odluka, kao i jedinstvo EU o važnim pitanjima.

"Ne može se dozvoliti da se to nastavi. Potrebna je odlučna akcija kako bi se ograničila dalja šteta", ističe se u pismu.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT