ADVERTISEMENT

SA PORUKAMA NADE

Vatikan šalje papin govor u svemir

28.03.2023 15:32h

Foto: EPA EFE/EMO CASILI

Vatikan je u ponedeljak objavio da želi da u svemir pošalje minijaturnu digitalnu knjigu s porukom nade koju je papa Franja uputio 2020. godine u jeku pandemije kovida-19.

„Nano-knjiga“ će biti lansirana u orbitu na visinu od 525 km raketom SpaceX Falcon 9 koja će poletjeti 10. juna iz baze Vandenberg u Kaliforniji, objavila je Sveta stolica na konferenciji za novinare u Rimu.

Mikrogravirani elektronski dio od jedva 2 mm biće ukrcan na pravougaoni satelit od tridesetak cm (CubeSat) opremljen solarnim pločama, a dizajnirali su ga studenti Politehničke škole u Torinu.

Na njemu će biti govor koji je papa Franja održao 27. marta 2020. usred pandemije kovida.

Toga dana poglavar Katoličke crkve pojavio se sam na pustom i kišom okupanom Trgu svetog Petra, pozvavši „uplašeni i izgubljeni“ svijet da preispita svoje prioritete.

Na latinskom nazvan „Spei Satelles“ (satelit nade) projekt, čiji budžet nije preciziran, zajednički će realizovati Vatikan, Italijanska svemirska agencija i razni italijanski instituti.

U oktobru 2017. argentinski papa je razgovarao uživo putem videokonferencije sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u sklopu inicijative koju je pokrenuo njegov prethodnik Benedikt XVI, piše HINA, prenosi N1.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT