Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZA DVIJE GODINE

Vjeruje se da je više od 45.000 ruskih vojnika ubijeno od početka rata u Ukrajini

21.02.2024 12:58h

21.02.2024 12:58h

Foto: Arhiva/EPA-EFE/Oleg Petrasyuk

Najmanje 45.123 ruskih vojnika ubijeno je od početka invazije Moskve na Ukrajinu prije skoro dvije godine, prema istraživanju novinara Mediazone i BBC-jevog ruskog servisa koji su utvrdili identitet poginulih vojnika, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dvije trećine svih potvrđenih mrtvih - dobrovoljci, regruti, bivši zatvorenici i borci iz privatnih vojnih kompanija nisu bili povezani s vojskom prije početka invazije, otkrili su istraživači.

Broj uključuje 5.406 mobilisanih vojnika, od kojih je 80 odsto poginulo u drugoj godini rata.

Krasnodar, Sverdlovsk, Baškortostan i Čeljabinsk su regioni sa najvećim brojem mrtvih.

Novinari su identifikovali 27.906 ruskih vojnika ubijenih prošle godine - 57 odsto više od potvrđenih gubitaka u prvoj godini invazije.

Od oktobra prošle godine do ovog mjeseca, otprilike u periodu tokom kojeg su ruske snage napredovale na industrijski grad Avdijevku i u susjednim područjima u regionu Donjecka, istraživači su potvrdili smrt 6.614 ruskih vojnika. Avdijivka je pala u ruke moskovskih snaga prošle sedmice.

Novinari su svoje istraživanje bazirali na podacima iz otvorenih izvora kao što su posmrtnice u medijima, poruke na društvenim mrežama rođaka žrtava, izvještaji lokalnih uprava, kao i podaci sa groblja. Istraživači kažu da bi stvarne brojke mogle biti barem dvostruko veće.

Ministarstvo odbrane Rusije ne saopštava podatke o gubicima i ne komentariše brojke koje su objavili novinari.

U januaru je direktor CIA Vilijam (William) Burns rekao u članku objavljenom u časopisu Foreign Affairs da je najmanje 315.000 ruskih vojnika ranjeno ili ubijeno tokom rata u Ukrajini.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT