Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ANALIZA REZULTATA PARLAMENTARNIH IZBORA KOJI SU BILI IZNENAĐENJE

Zašto desnica u Francuskoj na kraju nije dobila izbore?

09.07.2024 07:24h

Foto: EPA/EFE Stephanie Lecocq

Tako blizu, a tako daleko. Liderka Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen djelovala je da je na pragu da pobjedi u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, pošto je trijumfovala u prvom krugu. I iz te pozicije je djelovalo da lako može da dobije apsolutnu većinu u parlamentu.

Ali, ono što je djelovalo kao pobjeda je na kraju ispalo kao poraz. Iako je njena partija osvojila više mjesta u parlamentu nego ikada, Nacionalno okupljanje je udarilo o zid glasača koji ne vjeruju da ta opcija treba da upravlja Francuskom.

"Plima nadolazi, ali ovoga puta nije došla dovoljno visoko", rekla je Le Pen.

To nije prvi put da glasači i politički protivnici ekstremne desnice spriječe da ta opcija dođe na vlast u drugom krugu. Ista stvar se dogodila ocu Marin Le Pen, Žan Mari Le Penu, na predsjedničkim izborima 2002. Nekadašnji padobranac i osnivač partije Nacionalni front - koja je okupljala i nacističke kolaboracioniste, nekoliko puta je osuđen zbog antisemtiskog govora mržnje i redovno je opisivao gasne komore kao "detalj" u istoriji Drugog svjetskog rata.

Ipak, iznenadio je Francusku i njene partnere kada je sa Žakom Širakom završio u drugom krugu izbora. Zastrašeni birači su masovno rekli "Ne", pa su čak i ljevičari glasali za konzervativnog Širaka.

Takozvani "Republikanski front" - proces u kom se ideološki različiti Francuzi ujedinjuju, ostavljajući razlike po strani, samo da bi spriječili krajnju desnicu da dođe na vlast, uvijek je davao rezultate. Marin Le Pen je tako poražena na predsjedničkim izborima 2017. i 2022. kada je izgubila od Emanuela Makrona, a ovoga puta je na isti način izgubila njena stranka.

Makronova tijesna pobjeda 2022. i to što je Le Pen dobila 89 mjesta u parlamentu, tada je protumačena kao slabljenje "Republikanskog fronta" i da je samo pitanje vremena kada će u potpunosti prestati da funkcioniše.

Iznenanđenje je uslijedio u nedjelju. Koalicija ljevičarskih partija koja se ujedinila i išla protiv desnice, kao i Makronove centrističke koalicije, imala je veliki broj kandidata koji su prošli u drugi krug, ali nije djelovalo da će pobijediti.

Strategija je pomogla da se glasovi koncentrišu na preostale kandidate u trkama protiv ekstremne desnice. Nacionalno okupljanje je pobijedilo u 104 trke u drugom krugu, što je jedna od četiri - mnogo manje nego što su očekivali.

Nacionalno okupljanje je dobilo 143 mjesta u parlamentu od ukupno 577, što je bez presedana. I sada su treći blok po jačini u parlamentu, iza ljevičarske i Makronove koalicije.

Džordan Bardela, 28-godišnji kandidat za premijera desnice, rekao je da je "savez beščašća" rivala Nacionalnog okupljanja spriječio desnicu da dođe na vlast.

Istraživač javnog mnjenja Bris Tenturije, rekao je da je "Republikanski front" bio još snažniji nego što se očekivalo i da stranka Le Pen i dalje uzrokuje strah kod ljudi i mobiliše ih da glasaju.

"Više odbijaju nego što privlače", kaže Fransoa Hibur sa Instituta za strateške studije. "I što su bliži cilju, odbijajući faktori su sve jači".

Nacionalno okupljanje vodilo je umjereniju kampanju pred izbore, sa ublaženom retorikom i sa Bardelom na čelu. Ali, kandidati te partije su bili pod lupom francuskih medija, dok su građani izražavali sumnju da li su podobni da uopšte budu kandidati.

Pošto je Ludivin Daudi prošla u drugi krug u svom distriktu u Normandiji, Nacionalno okupljanje je povuklo iz trke, jer je u javnost isplivala njena fotografija sa nacističkom kapom.

Francuski mediji su otkrili da je jedna od kandidatkinja držala gradskog službenika kao taoca, drugi su kritikovani zbog članstva u ekstremno desničarskim organizacijama ili neprikladnih komentara. Jedan od kandidata je svojevremeno tvitovao da je "gas donio pravdu za žrtve holokausta", ali je poslije tvrdio da mu je izjava izvučena iz konteksta.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT