Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK NA SKUPU SVJETSKIH LIDERA U ŠVAJCARSKOJ

Zelenski: Uspjeli smo da vratimo svijetu ideju da zajednički napori mogu zaustaviti rat

15.06.2024 19:41h

Foto: EPA/EFE louise Delmotte

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je skup svjetskih lidera u Švajcarskoj na koji je pozvan da pronađe način da se okonča ruska više od dvije godine duga invazija na njegovu zemlju, iako je odsustvo ruskih i kineskih zvaničnika umanjilo izglede za veliki napredak.

Zelenski je rekao novinarima da su se predstavnici 101 zemlje i međunarodnih organizacija okupili u Burgenštoku, planinskom odmaralištu u blizini švajcarskog grada Lucerna, na dvodnevnim mirovnim pregovorima.

"Uspjeli smo da vratimo svijetu ideju da zajednički napori mogu zaustaviti rat i uspostaviti pravedan mir", rekao je Zelenski otvarajući pregovore, praćen švajcarskom predsjednicom Violom Amherd.

"Lideri i rukovodstvo svake nacije su nam podjednako važni. I sve što bude dogovoreno na samitu danas će biti dio mirovnog procesa koji nam je svima potreban. Vjerujem da ćemo biti svjedoci kako se ovdje na samitu pravi istorija", rekao je Zelenski.

Dan prije otvaranja dvodnevnog samita, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Kijev da odustane od svojih NATO ambicija i preda četiri provincije za koje Moskva tvrdi da polaže pravo.

Predlog, koji je Kijev nazvao "manipulativnim" i "apsurdnim" i jednakim predaji, signalizirao je Putinovu odlučnost da nastavi sukob, bacivši dalju sjenku na sastanak.

Više od 90 zemalja i međunarodnih organizacija učestvuje na sastancima koji se održavaju u planinskom odmaralištu u centralnoj Švajcarskoj.

Među onima koje prisustvuju su i potpredsjednica SAD Kamala Haris i lideri Francuske, Njemačke, Kanade, Italije, Britanije i Japana. Očekuje se da će se pridružiti i Indija, Turska i Mađarska, koje održavaju prijateljske odnose sa Rusijom.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT