Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

BIVŠI BANKAR

Crna Gora odbila izručenje ruskog državljanina, dobio međunarodnu zaštitu

04.02.2023 06:44h

Bivši ruski bankar Igor Čujan dobio je međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori i neće biti izručen Ruskoj Federaciji, koja ga traži zbog optužbi za ozbiljne finansijske malverzacije. Iz Ministarstva pravde Portalu RTCG potvrđena je informacija da Čujan ima međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori. Bivši ruski bankar je uhapšen u Tivtu u oktobru 2021. godini po potjernici NCB Interpol Moskva.

"Ministarstvo pravde Crne Gore je rješenjem donijetim 10. juna 2022. godine odbilo molbu Generalnog tužilaštva Ruske Federacije, kojom je traženo izručenje državljanina Ukrajine Ihor Levina (Igor Chuyana) radi krivičnog gonjenja, jer je istom prethodno, od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, udovoljeno po zahtjevu za međunarodnu zaštitu, te mu je odobrena supsidijarna zaštita i utvrđeno pravo boravka u Crnoj Gori. Iako je Viši sud u Podgorici prethodno utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje propisani Evropskom konvencijom o ekstradiciji i Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Crne Gore, ministar pravde je odbio zahtjev za izručenje, jer imperativna norma propisana članom 22 stav tri navedenog zakona naređuje da ministar pravde ne dozvoli izručenje lica koje u Crnoj Gori uživa međunarodnu zaštitu", navodi se u odgovoru Ministarstva pravde. 

 

foto: govermment.ru

Hrvatski "Jutarnji list" objavio je krajem novembra 2022. godine da je Crna Gora odbijala zahtjev Moskve da Čujan bude izručen. 

Rusi Čujana traže zbog pronevjere i izdavanja kredita tzv. jednodnevnim firmama. Naime, firma bi se osnovala, dobila izdašni kredit i odmah nakon toga ugasila. Prema optužnici, Čujan je na svoju ruku, bez znanja uprave banke, u vremenu od 2013. do 2016. godine podijelio čak 115 takvih kredita u vrijednosti od oko 500 miliona eura, a sumnja se da je sebi zadržao oko 160 miliona eura, piše hrvatski "Jutarnji list".

Igor Čujan bio je šef ruske Agencije za regulaciju tržišta alkoholnih pića nakon čega je osnovao OFK banku koja je "ukinuta" 2018. godine zbog uočenih malverzacija u poslovanju. Direktor banke Nikolaj Gordejev zbog toga je 2021. osuđen na osam godina zatvora, a još ga, pišu ruski mediji, čeka novo suđenje zbog pronevjere  oko 150 miliona eura, navodi hrvatski medij. 

Čujan je pomenut i u istraživanju MANS-a u aprilu 2022. godine o ruskim ofšor milionima u Crnoj Gori.

Prema tvrdnji MANS-a, u periodu od 2015. do 2019. godine, ruski biznismeni, braća Pavel i Valerij Zadorin, uspjeli su da u Crnu Goru unesu najmanje 15 miliona eura, koristeći kompleksnu mrežu ofšor kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, Kipra, Belizea i Velike Britanije.

Kako navode, taj novac je preko fiktivnih zajmova domaćim kompanijama uložen u kupovinu i izgradnju luksuznih nekretnina na crnogorskom primorju. U istraživanju MANS-a predstavljeno je da su braća Zadorin imali bliske veze sa pomenutim Čujanom. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT