Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NI POSLIJE DEVET MJESECI NEMA NI NAGOVJEŠTAJA KO STOJI IZA UPADA U DEPO VIŠEG SUDA

Da li je istina o ,,Tunelu“ zauvijek zakopana?

11.06.2024 06:19h

Foto: Vlada (arhiva)

Srpskom državljaninu Vladimiru Eriću juče je bez ikakvih ograničenja i zabrana kretanja ukinut pritvor odlukom Osnovnog suda u Podgorici pošto je utvrđeno da se njegov biološki profil ne podudara sa DNK tragovima iz tunela i depoa Višeg suda u Podgorici, u koji je provaljeno početkom septembra prošle godine.

Erić je 20. marta izručen Crnoj Gori po potjernici koju je za njim raspisala podgorička kancelarija Interpola zbog optužbi da je dio kriminalnog udruženja koje je na nesvakidašnji način organizovalo upad u podgorički Viši sud.

Podsjećamo da su ranije odrađena vještačenja DNK tragova pokazala da oni ne pripadaju ni Nikoli Milačiću i Ivici Piperoviću, koji su zbog sumnje za krađu dokaza iz podruma Višeg suda uhapšeni 12. oktobra prošle godine sa Katarinom Baćović i Marjanom Vuljajem.

Milačić i Piperović, Baćović i Vuljaj su još 12. januara napustili Istražni zatvor u Spužu poslije tri mjeseca provedenih u pritvoru.

Bez dokaza

Izostanak dokaza protiv Erića i njegovo puštanje iz pritvora ukazuje da ni poslije devet mjeseci nema ni nagovještaja ko stoji iza upada u depo Višeg suda niti šta je bio motiv zbog kojeg se krenulo u ovaj nesvakidašnji kriminalni projekat.

DNK analiza potvrdila je odbranu Erića, koji je ranije u tužilaštvu tvrdio da u vrijeme upada u depo Višeg suda nije bio u Crnoj Gori, a juče, nakon tri mjeseca njegovog držanja u pritvoru, Osnovni sud je konstatovao da su rezultati DNK analize doveli u pitanje osnovanu sumnja da Erić ima vezu sa događajem iz septembra prošle godine.

"Imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja koje je izvršeno nakon što je donijeto posljednje rješenje o produženju pritvora, po ocjeni vijeća dovedena u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, odnosno više ne postoji dovoljan stepen uvjerenja suda u tom pravcu", precizirali su iz Osnovnog suda u Podgorici.

Branilac Erića, advokat Stefan Jovanović, kazao je da ukoliko se tužilaštvo bude žalilo na ovu odluku Osnovnog suda, ima uvjerenje da će drugostepeni sud biti nezavisan i objektivan i da će doći do istog utvrđenja kao prvostepeni sud da nema mjesta za dalje trajanje pritvora.

"Ovo navodim iz prostog razloga jer nema dokaza iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo za koje se tereti. Osnovni sud je na osnovu svih dokaza u fazi istrage utvrdio da nema osnovane sumnje u odnosu na okrivljenog Erića", kazao je advokat Jovanović.

On je podsjetio da je Erić odmah po izručenju u Crnu Goru istražiteljima dao šifru za telefon i svoj biološki materijal radi DNK analize.

Osnovno tužilaštvo u Podgorici je mjesec nakon razotkrivanja upada u depo Višeg suda otvorilo istragu protiv četvorice srpskih državljana – Milana i Veljka Markovića, Dejana Jovanovića i Vladimira Erića, koji je nakon hapšenja u Švedskoj 20. marta izručen Crnoj Gori, a na listi osumnjičenih učesnika ovog projekta našao se i Podgoričanin Predrag Mirotić.

Propusti u istrazi

Mirotić je prvi uhapšeni u istrazi slučaja ,,Tunel“. On je, prema navodima naredbe o pokretanju istrage, vozio kopače tunela od Zabjela do centra grada, kada su odlazili da prave podzemni prolaz do depoa Višeg suda, pomagao osumnjičenima da nesmetano borave u Podgorici i obezbjeđivao im alat kojim su obili sudsku prostoriju.

Interesantno je da kako istraga u ovom slučaju odmiče istražitelji su sve dalje od rasvjetljavanja ovog događaja koji je uzburkao crnogorsku javnost.

Činjenica da je tunel kroz koji je iz stana susjedne zgrade provaljeno u depo Višeg suda, zabetoniran 9. oktobra prošle godine ukazuje da se u ovom slučaju sve radi da se pravi izvršioci ne otkriju.

Podsjećamo da je tunel zabetoniran na prijedlog tadašnjeg premijera Dritana Abazovića, a njegovim zatrpavanjem onemogućena je bilo kakva rekonstrukcija mjesta zločina tokom dalje istrage.

Bitan detalj u vezi ovog nesvakidašnjeg slučaja je i da su se dan nakon otkrića tunela koji vodi do depoa Višeg suda, premijer Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i ministar pravde Marko Kovač sa saradnicima pojavili na licu mjesta – u podrumu stana u Njegoševoj ulici i potom u depou - iako uviđaj nije bio završen.

Istog dana u popodnevnim satima premijer Abazović je, praktično kao rukovodilac istrage, objavio da je ,,neko iz Višeg suda morao biti povezan sa kopanjem tunela“.

On je početkom januara ove godine saslušan u Osnovnom tužilaštvu u svojstvu građanina nakon što je krajem decembra u emisiji ,,Link“ na Radiju Crne Gore kazao da ima operativna saznanja ko bi mogao da bude glavni osumnjičeni u slučaju ,,Tunel“ i što je bila namjera tog slučaja.

Umjesto pompezno najavljenih dokaza za rasvjetljavanje slučaja ,,Tunel“, Abazović je tužiocu predočio već ispričane teorije o motivima upada u depo podgoričkog Višeg suda.

Podsjećamo da je Baćović u istrazi priznala da je bila dio grupe koja je prokopala tunel, dok njen emotivni partner Marjan Vuljaj nije sporio da se skrivao nakon što je otkrivena provala u depo Višeg suda. Njih dvoje su označili Milačića i Piperovića kao osobe koje su organizovale krađu oružja iz depoa Višeg suda.

Sa druge strane, Milačić i Piperović su negirali bilo kakvu vezu sa slučajem ,,Tunel“.

Prve informacije o provali u depo Višeg suda pojavile su se 11. septembra. Narednog dana saopšteno je da je u depo provaljeno kroz tunel koji je vodio do podruma stana u susjednoj zgradi.

Interesantno je da ,,rupu u zidu“ depoa i tunel nijesu otkrili policijski inspektori već službenice Višeg suda kada su tokom popisa, sat iza ponoći, tražeći odakle struji vazduh u prostoriji gdje nema klime - iza police sa registratorima, otkrile rupu u zidu, a onda i tunel. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT